Депутатът от ОП Искрен Веселинов оспори тезата на председателя на

...
Депутатът от ОП Искрен Веселинов оспори тезата на председателя на
Коментари Харесай

Искрен Веселинов: Сделката с ЧЕЗ още не е на етап за решение от КЕВР

Депутатът от Оперативна програма Искрен Веселинов оспори тезата на ръководителя на КЕВР Иван Иванов, че няма законово съображение да ревизира " Инерком " за договорката с ЧЕЗ. Според него сегашният стадий на развиване на договорката за продажба на ЧЕЗ не разрешава решение от КЕВР, а не че сходна инспекция е невъзможна.

Припомняме, тази седмица бе гласувано предлагането на Българска социалистическа партия за предварително освобождение на ръководителя на КЕВР Иван Иванов. Мотивът на левицата бе, че е отказал да ревизира договорката за продажбата на ЧЕЗ на " Инерком-България ". Мнозинството в Народното събрание го остави на поста му. Според ръководителя на енергийния регулатор Иван Иванов настояването на Българска социалистическа партия за инспекция на " Инерком " не може стане, тъй като няма написани критерии.
Междувременно депутати от " Обединени патриоти " бяха внесли измененията в Закона за енергетиката, с цел да се даде късмет на сходна инспекция.

Пред БНР Веселинов съобщи: " Това изрично не е по този начин. Текстовете, които ние предложихме са идентични с текстове, които касаят отнемането на лиценз на сдружения, които реализират произвеждане или транспорт в областта на стратегически за страната обекти. И аз не мога да приема изказванието, че това е незадоволително ".

Според Веселинов има опция проектопромените да бъдат допълнени. По думите му сходно решение на регулатора може да ангажира страната ни с искове за милиони. Според депутата настояването на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране са по този начин да му бъдат написани критериите, че от него да зависи единствено да каже " да " или " не ". Според Веселинов сходно влизане в законови елементи е невероятно.

По време на гласуването в Народното събрание на желаната от Българска социалистическа партия оставка на шефа на КЕВР депутатите от Оперативна програма гласоподаваха срещу предварителното освобождение на Иван Иванов. Според Искрен Веселинов, договорката ЧЕЗ - " Инерком " не е в стадия, в който КЕВР да може да се произнесе.

" Мотивите на Българска социалистическа партия почиват на неща, които не са се случили и второ - на неща, които не са правилни. Сделката е нереалност към момента, няма причина КЕВР да се произнася. Колегите от Българска социалистическа партия са внесли подписка. Уважавам тяхното предпочитание да бъдат дейни, само че внасянето на подписка въобще не е съображение да се произнесе КЕВР, просто, тъй като процедурата не е стигнала до стадия, в който те да разрешат или да не разрешат ", съобщи Искрен Веселинов.

Депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков съобщи, че Иванов е отказал да извършва служебните си отговорности. По думите му няма потребност от спомагателни критерии, защото в регулярната си активност КЕВР дава лицензи и следи за осъществяването им.

Според Зарков Иванов е споделил, че няма да приложи законовия текст в ръководената от него комисия, вместо да каже, че още не е пристигнал момента за инспекция на тази договорка. " Ние реагирахме с настояването на неговата оставка, защото съгласно нас това съставлява отвод от осъществяване на служебните отговорности ", сподели Зарков.

По думите му от КЕВР вършат всичко допустимо да не се " мокрят " с тази договорка. " Това, което желаеме от КЕВР е да каже, има ли новият претендент - покупател на ЧЕЗ техническата, финансовата, материалната експертиза и качества да извършва лицензията, която е дадена на ЧЕЗ сега. Не знам какво е сложното и какви повече критерии могат да се зададат, откакто КЕВР в регулярната си активност от години прави тъкмо това - дава лицензии и следи за тяхното осъществяване ", разяснява Зарков.

Според депутата Искрен Веселинов може би КЕВР фактически се нуждае от по-съществен публичен контрол и те имат сходна законодателна самодейност.

Колегата му от Българска социалистическа партия Крум Зарков съобщи, че левицата ще се възползва всички законови процедури, с цел да принуди, в случай че не го направи непринудено, КЕВР да съблюдава закона за договорката ЧЕЗ - " Инерком ".

Очаква се до месец Върховната административна прокуратура ще реши дали ще стачкува пред съда нарастването на цената на тока с 2 % и на парното със 7%, които влязоха в действие от 1 юли с решение на Комисията за енергийно и водно контролиране.

Припомняме, краткотрайната комисия по случая ЧЕЗ в Народното събрание беше основана на 14 март, по предложение на Българска социалистическа партия. Стана ясно, че страната се отхвърли от присъединяване в договорката за активите на ЧЕЗ в България, макар декларираното преди този момент желание (отново изненадващо) да се опита още веднъж да се върне в сдружението, както бе оповестено след срещата сред Гинка Върбакова и премиера Борисов в Министерски съвет.

Председателят на комисията Жельо Бойчев съобщи, че ще желае удължение на периода на работа на краткотрайната комисия, защото има обстоятелства, които са останали недоизяснени.

На 22 февруари 2018 година стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила договорката за продажба на активите в България и купувача " Инерком Груп ". Последва скандал, който провокира министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, тъй като познава притежателят на компанията Гинка Върбакова. Скандалът трансферира границите на страната към Чехия.

След експлоадирането на абсурда шефът на сдружението, несъмнено за покупател - Гинка Върбакова, организира диалози с ЧЕЗ в Прага. Тогава от българското сдружение " Инерком " оповестиха, че процедурите по към този момент подписания с " Инерком " контракт не престават.

От изявление на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че договорката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за утвърждение от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Това беше доказано от шефа на Комисията Иван Иванов.

От Българска социалистическа партия започнаха подписка измежду клиенти на електроразпределителното сдружение за прекъсване на договорката и желаеха страната да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на държавното управление и желаеха интервенция на контролните органи. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР