Депутатът от Има такъв народ Ива Митева е фаворит за

...
Депутатът от Има такъв народ Ива Митева е фаворит за
Коментари Харесай

Ива Митева от ИТН е фаворит за конституционен съдия

Депутатът от " ИТН " Ива Митева е любимец за попълване на едно от двете вакантни место при актуалната ротация в Конституционния съд, научи Mediapool от няколко разнообразни източника. Тя не беше открита за коментар.

Мандатът на арбитър Гроздан Илиев изтича на 28 февруари т.г. и Народното събрание би трябвало да избере заслужен правист за поста. Преди да бъде назначен за арбитър в Конституционен съд по предложение на ГЕРБ, Илиев беше заместник-председател на Върховния касационен съд (ВКС) и ръководител на неговата Наказателна гилдия. Парламентът би трябвало да избере член на Конституционен съд и за мястото на Анастас Анастасов.

Според източници от ръководещото болшинство, кандидатурата на Митева сигурно ще бъде издигната, само че към момента няма финално решение дали четирите обединения ще се обединят към нея. Това е първият сериозен кадрови тест за устойчивостта на обединението, само че и знаков сигнал, който ръководещите ще насочат към обществото. За другото място се спрягат голям брой имена, в това число на известни юристи правозащитници, само че явен кандидат към този момент няма.

Ива Митева има дълготраен опит като водещ юридически специалист в Народното събрание, който е подложен на критика за спорно си законотворчество, в това число от Европейската комисия. Митева обаче няма по какъв начин да носи отговорност за това, защото законите се предизвикват и гласоподават от народните представители.

За пръв път Митева влезе в политиката тази година, като народен представител от партията на Слави Трифонов " ИТН ". Както стана ясно, работата посред им почнала около проведения от " Шоуто на Слави " референдум през 2016 година за въвеждане на напълно мажоритарна изборна система и орязване на партийните дотации до лев за глас.

Ива Митева бе ръководител на двата скоропреходни Народното събрание, образувани след изборите през април и юли. Стремеше се да поддържа консенсусен звук, доколкото това беше допустимо в онази обстановка и имаше значима роля за подготовката и приемането на променените изборни правила. В паниката тя съумя да отбрани просветителната и научна степен " лекар " от Института за страната и правото на Българска академия на науките с.

И в случай че издигането ѝ за ръководител на Народното събрание не породи въпроси, предлагането за изпращането ѝ в Конституционния съд безспорно би повдигнало такива. Не тъй като в Конституционен съд не са назначавани и партийни фигури или хора със относително постен юридически опит, а тъй като новото ръководещо болшинство пристигна с обещанието да излъчи А тима на България. Без подозрение, в страната има надалеч по-изявени адвокати, които биха могли да попълнят вакантното място в Конституционен съд.

През тази година Народното събрание би трябвало да смени целия състав на правосъдния инспекторат , чийто мандат е изминал преди две години. През есента следва избор на нов състав на Висшия правосъден съвет , в който Народното събрание има право да назначи 11 свои представители. Профилът на определения за парламентарен арбитър ще зададе звук на каскадата от основни решения на Народното събрание в правосъдната власт.

За това, че Митева ще бъде номинирана за парламентарен арбитър, се заприказва още след изборите през ноември. Преди началото на формалните договаряния сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " за сформиране на постоянен кабинет импровизирано се говореше, че Митева най-вероятно още веднъж ще стане ръководител на Народното събрание.

Няколко дни по-късно обаче името ѝ към този момент се спрягаше за Конституционния съд.

В последна сметка началник на Народното събрание стана Никола Минчев от " Продължаваме промяната ", а Митева даже не оглави комисия. Това бе ненадейно, тъй като в предходните два къси Народното събрание тя беше измежду главните парламентарни фигури на Има Такъв Народ.

Ива Митева е приключила Софийския университет, а по-късно влиза в докторската стратегия за конституционно право в Института за страната и правото при Българска академия на науките. Неин теоретичен началник е някогашният парламентарен арбитър и сегашен президентски юридически специалист Емилия Друмева. През лятото на предходната година Митева отбрани докторската си дисертация на тематика " Смесени изборни системи за Народно заседание в Република България ".

Преди да стане политик от " ИТН ", нейната кариера минава главно като юридически специалист. Тя стартира работи в Министерството на правораздаването през 1998 година, а две години по-късно към този момент е в Народното събрание, където работи до избирането ѝ за народен представител през април 2021 година Близо 20 години Ива Митева е главен специалист на правната комисия в качеството си на шеф на дирекция " Законодателна активност и право на Европейски Съюз " в Народното събрание.

В интервала 2017 - 2019 година е преподавател по практическо нормотворчество в стратегия за следдипломна подготовка на Института по обществена администрация към Министерския съвет и Софийския университет. Хонорувана преподавателка е в Нов български университет.

Тя беше ръководител на 45-ото и 46-ото Народно заседание през 2021 година.

Скандалите на ГЕРБ

При трите управнически мандата ГЕРБ имаше невероятни кавги при избора на членове на Конституционния арбитър. Най-запомнящата се ротация бе тази през 2012 година, когато партията на Бойко Борисов уточни арбитър Венета Марковска от Върховния административен съд и своя народен представител Анастас Анастасов за конституционни съди. По същото време президентът Росен Плевнелиев уточни за арбитър в Конституционен съд тогавашния основен прокурор Борис Велчев, а съдиите издигнаха уважавания си сътрудник Георги Ангелов.

Скандалите към, както и натискът от Европейската комисия. Управляващите се оказаха принудени да търсят вид по какъв начин да ревизират избора си. Марковска показва твърдо желание да се закълне като парламентарен арбитър, което принуди управляващите да играят дружно, с цел да я отстраняват.

Изпълняващият функционалностите основен прокурор Бойко Найденов разгласи, че против Марковска има инспекция, а президентът Плевнелиев употребява това, с цел да напусне прибързано клетвената гала тъкмо пред. Тогавашният началник на Конституционен съд Евгени Танчев приключи неотложно церемонията и Марковска по този начин и не стана парламентарен арбитър. След това Народното събрание избра Гроздан Илиев.

Покрай този цирк обществото не обърна изключително внимание, че ГЕРБ направи парламентарен арбитър депутата си Анастас Анастасов, който имаше опит като областен арбитър в Ямбол и бе приключил висше обучение в Академията на Министерство на вътрешните работи.

Скандалите към Марковска и Анастасов бяха като обеца на ухото за ГЕРБ. Пет години по-късно партията излъчи за парламентарен арбитър заместник-председателя на Върховния касационен съд Красимир Влахов, чиято кандидатура бе единомислещо призната в Народното събрание и правосъдната власт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР