Депутатът от ДПС и заместник-председател на Движението Станислав Анастасов повдигна

...
Депутатът от ДПС и заместник-председател на Движението Станислав Анастасов повдигна
Коментари Харесай

Станислав Анастасов към премиера Петков: Има ли гаранции, че газът отново няма да е от Русия?

Депутатът от Движение за права и свободи и заместник-председател на Движението Станислав Анастасов повдигна в Народно заседание настоящия за всички българи въпрос за другите възможности на газовите доставки, откакто съветският монополист „Газпром“ спря подаването на синьо гориво за България.

Той зададе два въпроса към премиера Кирил Петков. Първият беше обвързван с това дали министър председателят знае каква разполагаемост има на спот пазарите за целия Европейски Съюз, още повече при упоритостта да фазираме (заменим) от 95% на 0% незабавно газа за България.

Вторият му въпрос беше политически – какви гаранции ще даде министър председателят, че LNG газът (втеченият естествен газ), вероятно, който би получила България, или газът през суапови покупко-продажби, физически няма да е с генезис от Руската федерация.

Депутатът разви въпроса си като уточни, че Европейският съюз е взел решение да фазира (замени) съветския газ с две трети до края на 2022 година „Вие също сте били част от това решение. Тъй като в този момент към този момент нещата се гледат сложно и поръчките ще се вършат дружно, а и ръководителят на КЕВР го удостовери, надлежно и потенциалите също би трябвало да бъдат гледани сложно за целия ЕС“, акцентира Станислав Анастасов.

Той уточни, че доколкото му е известно, към настоящия миг има извършено „ физибилити стъди ” (предпроектно проучване) на Европейски Съюз, по-точно на Европейската комисията. То регистрира, че за жалост с оптимални старания единствено една трета от този газ ще е допустимо да бъде фазиран до края на годината. Просто построяването на потенциали лишава известно време – както за LNG терминали за регазификация, по този начин и LNG терминали за втечняване на газ, акцентира депутатът.
Поясни, че в тази сфера множеството контракти са дълготрайни и към този момент е запълнена до края на 2023 година по-голяма част от пазара.

В отговора си министър председателят Кирил Петков акцентира, че това в действителност е много значим въпрос, тъй като в действителност огромна част от потенциалите се резервират сега, тъй като доста от страните, изключително от Европейски Съюз, чакат сходна орис на тази на България и подписват дълготрайни контракти. „ Но мога да кажа – и това е информация от през днешния ден, дори, в случай че видяхте доскоро, излязох от залата и влязох назад – че има сега опция на спот пазара да се купят количества, които да са задоволителни като допълнения на азерския газ за цялото ни ползване за тази година“, съобщи министър председателят.

Той уточни, че потвърждението му към този момент е неофициално, само че се надява напълно скоро да бъде формализирано. Количествата идват основно от Щатите в този миг и тук въпросът е дали можем да договорим цена, близка до тази на Хенри Хъб, или би трябвало да се уповаваме на TTF-а (нидерландската газова борса), която търгува на европейска цена.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР