Депозитите на неправителствения сектор записват понижение през ноември, падайки под

...
Депозитите на неправителствения сектор записват понижение през ноември, падайки под
Коментари Харесай

Депозитите паднаха под 100 млрд. лева

Депозитите на неправителствения бранш записват намаляване през ноември, падайки под психическата граница от 100 милиарда лв.. Общият размер на депозитите на жители, бизнес и финансови предприятия понижава с близо 1% или 918 млн. лв. на месечна база през ноември, достигайки до 99.7 милиарда лв. към края на единадесетия месец на тази година, сочат данните на Българската национална банка.

Понижението идва единствено 2 месеца откакто влоговете на неправителствения бранш минаха границата от 100 милиарда лв. за първи път. Това се случи с данните за месец септември, когато размерът на депозитите доближи 100.336 милиарда лв.. След това последва ново покачване през октомври до 100.664 милиарда лв., с цел да пристигна внезапния спад през ноември.

Спадът през ноември се дължи главно на намаляване при депозитите за бизнеса, които понижават с към 830 млн. лв. по отношение на предходния месец октомври. Така влоговете на нефинансовите компании у нас възлизат на общо 30.863 милиарда лв. към края на ноември тази година. За съпоставяне, месец по-рано влоговете на бизнеса доближиха 31.693 милиарда лв.. Въпреки месечният спад, влоговете на бизнеса записват нарастване от 8.1% на годишна база,. Годишният растеж се забавя през ноември, защото месец по-рано доближаваше 12.2%.

Понижение се регистрира и при депозитите на финансовите предприятия, които понижават с към 200 млн. лв. за месец до общата сума от 3.766 милиарда лв..
Рязък скок на лихвите по депозитите в евро
Банките у нас дават явен сигнал, че избират привлечените средства да бъдат в евро, а не в левове. Средната годишна рента по новите...
Прочети повече
Депозитите на семействата не престават да нарастват през ноември, въпреки с много по-скромни темпове. Общата сума по влоговете на жители скача с към 110 млн. лв. по отношение на предходния месец до 65.117 милиарда лв.. Годишното нарастване в този сегмент се забавя до 9.7% по отношение на същия месец на предходната година, по отношение на годишен растеж от 10.4%, регистриран месец по-рано.

Лихвите по депозитите в българската банкова система са нулеви както за жители, по този начин и за бизнес. На фона на високата инфлация, която доближи 7.3% на годишна база през ноември, от ден на ден представители на бизнеса и семействата вземат решение да посегнат към спестяванията. Паралелно с това българските банки ползват политика за ограничение на новите депозити. Някои банки отхвърлят разкриването на нови срочни депозити, до момента в който други ползват нови такси за свръхналичност по разплащателни сметки. Тенденцията за изтегляне на депозити бе видяна за първи път с данните за месец септември, когато стана ясно, че има спад при най-дребните депозити на семействата.

Според разбор на една от фирмите за недвижими парцели у нас, от ден на ден хора насочват спестяванията си към покупка на жилища поради обезценяването на парите. Поради това, през идната 2022 година се чака от ден на ден покупко-продажби за покупка на жилища да стават с пари в брой.

*Неправителственият бранш обгръща бранш Нефинансови предприятия, финансови предприятия (сектори Инвестиционни фондове, Финансови медиатори, Финансови спомагатели, Каптивни финансови институции и заемодатели, Застрахователни сдружения и Пенсионни фондове) и бранш Домакинства и НТООД (Нетърговски организации, обслужващи домакинствата).

Още от ФИНАНСИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР