Депозитите на домакинствата в банките у нас са вече близо

...
Депозитите на домакинствата в банките у нас са вече близо
Коментари Харесай

5 неща, за които да внимаваме при избор на инвестиция

Депозитите на семействата в банките у нас са към този момент близо 46 милиарда лв. и не престават да се усилват. Годишните лихви по тях клонят към нула, и това води до загуби за спестителите от над 1 милиард лв. на година, в случай че свободните пари бяха вложени в действителни активи, даже със относително ниска рентабилност и риск.

Това звучи разумно, само че за човек с по-ниска финансова просветеност, е мъчно да се ориентира в океана от разнообразни типове вложения. Въпреки че съм с икономическо обучение, когато за първи път желаех да вложа парите си в същински активи, които да ми носят добра рентабилност при сдържан риск, не знаех какво тъкмо да виждам и по какъв начин да сравня другите артикули. В тази публикация съм показал от моя опит 5-те неща, на които би трябвало да обърнем внимание, когато избираме нова инвестиция.

Дали разбирам инвестицията и по какъв начин работи тя

Наскоро прочетох следния откъс във Фейсбук „ Не е нужно да разбираш една инвестиция, с цел да печелиш от нея “. Беше на човек, който вложил малко пари в една криптовалута. Замислих се над тези думи и съм склонен с тях. Единственото нещо, което бих добавил е, че и не е нужно да разбираш от нещо, с цел да си и на загуба от него. В този случай, дали ще спечелим или загубим от някой актив, зависи от нашия шанс. Това се споделя хазарт и е доста друго от вложението.

За мен е значимо, когато влагам парите си някъде, да разбирам какво стои зад фасадата и великодушните обещания на „ опаковката “. Ако не мога да обясня една инвестиция с няколко фрази, които и човек без икономическо обучение и ползи, може да разбере, значи и аз не я разбирам изцяло.

А това влиза в несъгласие с друго главно предписание във финансите, че колкото повече знаем за един актив, толкоз опцията да спечелим от него е по-голяма, а рискът - по-малък. Кой има по-голям късмет да завоюва на шах – цялостен дилетант (който не знае даже правилата) или експерт, който има доста познания и опит? Колкото и шанс да има първият, това няма да му помогне изключително.

Когато преглеждам нова инвестиция, аз също не знам доста за нея, само че се пробвам да събера колкото се може повече съответстваща и безпристрастна информация. Не разгадавам единствено на това, което ми споделят продавачите, тъй като те постоянно премълчават някои неща, а натъртват на други, които не са толкоз значими за мен. Разбира се, не е допустимо (а и не е нужно) да знам 100% за даден финансов артикул, само че да си обясня по какъв начин работи дадена инвестиция, къде отиват парите ми и по какъв начин те се усилват, е от първостепенно значение за мен.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР