Денят на Свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец Мироточиви, наричан още

...
Денят на Свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец Мироточиви, наричан още
Коментари Харесай

Димитровден е, вижте кой празнува днес

Денят на Свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец Мироточиви, именуван още Разпуст, се чества и като Ден на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички, ангажирани в областта на строителството. Професионален празник и на ковачите, техниците, инженерите и металурзите. Тази традиция е с дълбоки исторически корени, само че е възобновена с разпореждане на Министерския съвет през 1996 година. Датата е определена неслучайно, защото в националните вярвания празникът разделя есента от зимата. Според легендите светецът язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки - „ Дойде ли Димитър, идва и снегът “, споделят възрастните хора. На Димитровден завършва всяка сезонна работа и идва ред на заслужена отмора и подготовка за останалите празници. Денят слага завършек на всички действия, които се правят навън, заради утежняването на времето.

Браншовите ползи в страната се съставляват от Камарата на строителите. Тя обгръща над 2036 членове в 27 регионални представителства в страната. Организацията работи с представителите на законодателната и изпълнителната власт и с комерсиалните представителства на дипломатическите задачи. Камарата е член на FIEC (Европейската федерация на строителната индустрия).

В последните години някои притежатели на компании от строителния отрасъл изместиха купона на 19 октомври в деня на св. Тома. Дюлгерите обаче към момента си държат на Димитровден.
тагове димитровден празник строител
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР