Денят на Европа - 9 май сеотбелязваднес в целия Европейски

...
Денят на Европа - 9 май сеотбелязваднес в целия Европейски
Коментари Харесай

9 май - Ден на Европа

Денят на Европа - 9 май сеотбелязваднес в целия Европейски съюз. Тази година се навършват 79години от края на Втората международна война и 74години от представянето на декларацията на Робер Шуман.
След Втората международна война, Европа е разрушена освен физически - разрушена е нейната стопанска система, разрушена е вярата на хората в бъдещето.
Политиците, съветвани от икономистите осъзнават, че в случай че желаят разцвет, мир и благополучие в Европа, би трябвало да преодолеят съревнование сред европейските страни, наследени от предходни интервали. В средата на 20 в. браншът за произвеждане на въглища и стомана е източник на военна мощност. Споделянето на ресурсите и свободната търговия сред европейските страни биха довели до сливане на напъните за възобновяване и развиване на стопанските системи им.

На 9 май 1950 година Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, показва своята декларация пред интернационалната преса в Париж. Той я прочита и приканва Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „ първа стъпка към Европейска федерация ".
„ Световният мир не може да бъде непокътнат без креативен старания, съответстващи на заплахите, които го заплашват ". Днес тези думи на Шуман се смятат за първата стъпка към сливане на европейските старания в самодейност, която в този момент е прераснала в Европейския съюз, а той е считан за бащата на нова Европа.

Робер Шуман предлага да се сътвори наднационална европейска институция, която да дава отговор за ръководството на бранша. Страните, към които моли Шуман, до неотдавна са взели участие в разрушителен боен спор между тях. В този ден се слага началото на обединяване на страните в Европа и поддържането на мирни връзки на Стария континент. Това предложение остава в историята като „ Декларацията на Шуман " и се смята за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общественост на споделени полезности и общи ползи.

През 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое съвещание в Милано, вземат решение 9 май да бъде празнуван като Ден на Европа. От тогава до през днешния ден 9 май символизира устрема към единение, мир и разцвет в Европа. Денят на Европа е мотив за празнични изяви в доста европейски страни. Това е още един метод хората от разнообразни народи да се усещат обединени европейци.
Тази дата става знак на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на насладата от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута (еврото).

В България 9-ти май е разгласен с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 година за отбелязване на Деня на Европа. По този метод се сплотяват в сърцата на хората два знаменателни момента от историята на континента - успеха над фашизма, родена в обединени старания и надълбоко изстрадана, и устрема за разцвет и мир.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР