Денков сам от МС: Трябва разговор със синдикатите, но на

...
Денков сам от МС: Трябва разговор със синдикатите, но на
Коментари Харесай

Денков сам от МС: Трябва разговор със синдикатите, но на една маса, не чрез мегафони


Денков самичък от Министерски съвет: Трябва диалог със синдикатите, само че на една маса, не посредством мегафони. Днес, повече от всеки път, имаме потребност от единодушие
по какъв начин да се развие българката енергетика
през идващите 20 години. Трябва да има диалог, само че не посредством мегафони, а като седнат представители на всички страни на една маса. Затова поканихме през днешния ден синдикатите, те отхвърлят да дойдат. Така няма да решим проблемите в енергетиката,
би трябвало изчерпателен диалог.
Това съобщи премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, откакто синдикатите към този момент отхвърлиха плануваната от министър-председателя среща по отношение на Териториалните проекти за Плана за обективен преход.
Обсъждането на стъпки за енергиен преход
във въглищните райони. То ще продължи до края на ноември т.г. Днес протестиращите блокираха Автомагистрала „ Тракия “ и Проходът на републиката.

“Териториалните проекти не затварят мини и тецове, тяхната цел е да привлекат милиарди, които са предопределени да развият районите. С предаването на документите договарянията с Европейска комисия занапред стартират. С териториалните проекти България не е поемала ангажимент да закрива мощности “, уточни Денков.
Повече отвсякога имаме потребност
от единодушие по какъв начин да се развива българската енергетика в идващите 20 години – единодушие, основано на същински обстоятелства и прогнози, а не на политически недомислици и на нереалистични упования. За да има единодушие, първо би трябвало да има диалог – не посредством мегафони, а като седнат представители на всички страни на една маса, с цел да се откри
най-хубавото решение на всички.
„ Синдикалните организации към този момент отхвърлят да дойдат. Така няма да решим проблемите в енергетиката. Всички би трябвало да се сме подготвени за прям и изчерпателен диалог. Териториалните проекти не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 милиарда лв. във въглищните райони посредством няколко разнообразни стратегии. Тези средства са предназначени за развиване на тези региони – те са налични, само че би трябвало да ги желаяме по европейската правила. С предаването на документите, договарянията с Европейска комисия тъперва стартират “, посочи още министър-председателят.
С териториалните проекти България
не поема да закрие избрани въглищни мощности, няма подобен текст в тях. Те обрисуват какво ще направи България с наличното европейско финансиране, с цел да обезпечи бъдещото на работещите в районите, акцентира Денков.

„ Преди 2038 година няма да спре производството на ток от въглищни централи. Имаше претенции за отпадане на датата 2026 година във връзка с Топлоелектрическа централа „ Бобовдол “ от териториалните проекти, да, тя е отстранена, съобщи той.
Няма дати за затваряне на съответни
въглищни централи. Ще подсигурим базови мощности на въглищни централи най-малко до 2038 година, с цел да подсигуряваме националната енергийна сигурност, акцентира той.

„ Няма да има решение с протести или блокади и волно или несъзнателно подкладване на политически упоритости, да стартираме договаряния, с цел да работим дружно по въпросите. Никой с изключение на държавното управление и синдикатите дружно не може да се оправи с тази дълго отлагана задача “, добави още Денков.
Той уточни, че териториалните проекти
на всички останали страни са били предадени от дълго време, докато България е била последна, като е изчакала последният вероятен период. По думите му страната ни разполага с към 2 месеца за договаряния с Европейската комисия (ЕК).
По отношение на обезщетение на служащите,
които решат да изоставен, и няма да желаят работят в държавния оператор, държавното управление ще обезпечи компесаторни пакети – общоприетият пакет в другите страни е 24 заплати, но правителството обмисля пакет от до 36 заплати. Премиерът обаче посочи, че това ще бъде конкретизирано на договарянията със синдикалните организации, защото ще зависи и от стажа на миньора – да вземем за пример дали е работил в даденото
дружество 5, 7 или 10 години да вземем за пример.
„ Ако ние не бяхме предали проектите до 30 септември или ги оттеглим в този момент, както желаят протестиращите, този диалог става непотребен – това значи, че губим средствата. Те могат да оказват помощ на районите. Ако ние ги изпуснем, това ще е закононарушение освен към жителите на тези райони, но това ще е закононарушение към техните и нашите деца “,
разяснява още министър председателят.
Припомняме, че териториалните проекти за Стара Загора, Перник и Кюстендил бяха изпратени на Европейската комисия през вчерашния ден – в последния вероятен период.

Това беше належащо, с цел да получи България няколко милиарда лв. от Европейски Съюз, с които ще се подсигуряват работни места за хората в трите района след затварянето на мощностите през 2038 година

Финалните версии на проектите би трябвало да бъдат утвърдени от Европейска комисия и страните членки на Европейски Съюз до края на годината.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР