Ден след опустошителното земетресение в Турция и Сирия, жертвите надхвърлиха

...
Ден след опустошителното земетресение в Турция и Сирия, жертвите надхвърлиха
Коментари Харесай

Турция обяви 3 месеца извънредно положение в засегнатите от земетресенията райони

Ден след опустошителното земетресение в Турция и Сирия, жертвите надвишиха 5000 души, само че опасенията са, че броят на жертвите може да нарасне няколко пъти. Ранените са най-малко 22 хиляди. Спасители от 70 страни към този момент са на мястото на нещастието, България беше измежду първите, които изпратиха екипи.

И през днешния ден Турция се разсъни с нова серия мощни земетресения. Страната е в народен печал, президентът Реджеп Ердоган разгласи три месеца изключително състояние в 10-те наранени от бедствието региони.

Град Хатай - един от тежко засегнатите след унищожителното земетресение. Малко момиченце е прекарало близо денонощие под руините на блока си. Успява единствено да поеме глътка въздух и да попита къде е майка ѝ.

- Къде е майка ми?Къде е мама?
- Майка ти е в болница.



В различен квартал е открита жива 3-годишната Умай.



Единни пред лицето на нещастието, хиляди спасители - локални и пристигнали от десетки страни, са в трескаво търсене на оживели. Раздават одеяла и палатки на премръзналите хора, чиито домове към този момент не съществуват.

И намират способи да дадат вода на тези, които чакат да бъдат избавени.

За часове достъпът до регионите на бедствието беше неразрешен за коли, с изключение на за тези, доставящи филантропична помощ и пренасящи доброволци. Работата на екипите е в допълнение затруднена от изобилните снеговалежи, които започнаха през днешния ден.

Турският президент разгласи изключително състояние за период от 3 месеца в 10-те наранени от земетресението области. То ще изтече седмица преди плануваните за 14 май избори, а Ердоган даде обещание, че хората там също ще могат да гласоподават.

" Подготвяме хотелите наоколо до засегнатите региони за настаняване на хората, останали без дом. Само в Анталия към този момент имаме обезпечени 50 000 кревати. Благодаря на всички 70 страни, които ни предложиха помощта си. Ситуацията изисква изключителни ограничения ", съобщи Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция.

Земетресението в Турция е засегнало над 13.5 млн. души в радиус от 450 км - от Адана на запад до Диарбекир на изток и на 300 км от разположената на север Малатия до южния Хатай.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР