Ден след като критикува Полша заради въпроси, свързани с върховенството

...
Ден след като критикува Полша заради въпроси, свързани с върховенството
Коментари Харесай

Юнкер ще обсъди с Меркел Полша, проверките по границите и състоянието на съюза в Берлин

Ден откакто подлага на критика Полша поради въпроси, свързани с върховенството на закона, немският канцлер Ангела Меркел ще одобри ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, с който ще разиска дейностите на Варшава и обстановката в Турция.

Двамата ще се срещнат за работен обяд в Берлин, с цел да обсъдят и няколко други тематики, в това число миграцията и положението на съюза, по-малко от месец преди годишната тирада на Юнкер пред Европарламента. Очаква се те да обсъдят опцията инспекциите по европейските граници сред някои страни (Австрия, Дания, Норвегия, Швеция и Германия) от Шенген да могат да продължат и след ноември, докато бяха планувани. Проверките се вкараха в пика на мигрантската рецесия и продължиха поради серията терористични офанзиви на европейска земя от последните две години.

Меркел съобщи, че ще изиска удължаването от Юнкер на срещата им в сряда. " Имайки поради обстановката сега, имам вяра, че се нуждаем от тези гранични инспекции, " сподели тя. Първоначалната цел на Брюксел беше те да продължат най-късно до края на 2016 година, само че тази концепция се оказа политически неприемлива.

Другата основна тематика ще е

напрежението сред Брюксел и Варшава,

което още веднъж се върна в дневния ред на Европейската комисия тази седмица. Комисията, която оспорва правосъдната промяна на Полша, споделя, че проектите на държавното управление във Варшава са опасност за върховенството на закона. Във вторник, откакто полските управляващи опазиха промяната и настояха, че е в унисон с европейските правила, Брюксел повтори, че е в правото си да се отбрани и да вземе ограничения поради предлаганите промени.

" Получихме отговора от полското държавно управление. Ще го проучим деликатно. Относно коментара, че нямаме никакви пълномощия в тази сфера, това е нещо, което бихме желали изрично да опровержим, " сподели представител на Комисията, откакто Варшава даде желаните от Брюксел пояснения за промяната. " Правната рамка за върховенството на закона дефинира методите, по които би трябвало да реагира комисията, в случай че ясни индикации за върховенството на закона се появят в дадена страна членка. Комисията има вяра, че в Полша има такава опасност за върховенството на закона, " сподели тя.

Миналия месец комисията разгласи, че ще стартира наказателна процедура против Полша поради промени, които дадоха на правосъдния министър правото да уволнява съдии - смяна, която подкопава независимостта на правосъдната система и поради която, в композиция с други решения, Брюксел вижда " систематична опасност " за върховенството на закона и към този момент предупречи, че може да задейства процедура по Член 7 против страната членка, която в най-лошия случай би довела до отнемане от глас в Европейския съвет.

Обстановката се нажежи и от отхвърли на Варшава да се съобрази с европейско правосъдно решение, съгласно което изсичането на дърветата във вековната Беловежка гора би трябвало да спре. Съдът ще се събере още веднъж на 11 септември, с цел да реши по какъв начин да реагира.

Във вторник Меркел сподели на обичайна си лятна конференция, че предлаганите промени са " сериозен проблем ", който ще бъде разискван с Юнкер при визитата му. " Не можем просто да се сдържаме и нищо да не споделяме в името на мира и спокойствието, " добави тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР