Ден преди президентът да връчи третия мандат - на БСП,

...
Коментари Харесай

К: България | Третият мандат ще е за БСП, депутатите гласуват актуализацията на бюджета на първо четене

Ден преди президентът да връчи третия мандат - на Българска социалистическа партия, както стана ясно през днешния ден, следващият опит за сформиране на кабинет наподобява все по този начин жертван. От " ИТН " и през днешния ден потвърдиха, че няма да влизат в диалози за държавно управление. Разсърдената поза на Има Такъв Народ обаче може би не е в нейна изгода. като отстъпва първото място на ГЕРБ, а също така е задмината и от " Демократична България ", която е втора. Може би това е и повода Слави Трифонов да реши да даде първото си живо изявление отвън личната си телевизия. То ще се случи в петък, 27 август, незабавно след централната емисия " По света и у нас " по Българска национална телевизия.Иначе депутатите гласоподаваха актуализацията на бюджета на първо четене, само че разногласията и измененията по нея занапред предстоят, като не е напълно несъмнено дали ще има време и съгласие актуализацията да бъде дефинитивно гласувана, преди Народното събрание да бъде разхлабен.Кои са водещите международни вести в четвъртък може да прочетете.Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани в резюме.
Българска социалистическа партия ще получи в петък третия мандат, само че шансът за кабинет остава незабележим Какво се случи? Президентът Румен Радев ще връчи в петък третия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на Българска социалистическа партия. Това заяви на брифинг в Народното събрание водачът на социалистите Корнелия Нинова, която сподели, че е получила покана от президента. Мандатът ще бъде връчен в 9.30 ч. в петък. " Знаем си тежестта - трета политическа мощ с 36 депутати. Така ни подреди народът, че никой да не може самичък да сформира кабинет. Затова ще проявим най-много разсъдък и диалогичност към другите партии на митинга ", сподели Нинова.

Какво следва? Особеност при третия мандат е, че той се връчва на водача на парламентарна група, а не наложително на посочен претендент за министър председател. Така че мандатът ще вземе самата Нинова. Тя разгласи, че по-късно ще предложения " Изправи се БГ! Ние идваме! ", " Демократична България " и " ИТН " на диалози, само че " без да слагаме предварителни условия, без да слагаме авансово избрани от нас кандидатури за министър-председател и министри ". Нинова добави, че за политиките диалозите могат да стъпят на декларацията, която бе реализирана при договарянията за първия мандат. По думите й кандидатурата на бъдещия министър председател би трябвало да е надпартийна, консенсусна и уважавана фигура, която може да организира политиките, които четирите партии ще заложат. Тя изключи на диалози да бъде поканено Движение за права и свободи.

Има ли късмет за кабинет? По-скоро не. В конституцията не е посочен период за осъществяването на третия мандат, какъвто има закрепен за първия и втория (една седмица), въпреки че съгласно адвокати въпросът е противоречив. Така или другояче обаче съставянето на кабинет без присъединяване или поддръжката на Има Такъв Народ е невероятно, а от партията на Трифонов през днешния ден за следващ път обявиха, че няма да поддържат кабинет с третия мандат.

Протакането на връщането на мандата въпреки всичко може да е инструмент за забавянето на разпускането на Народното събрание, тъй че да бъде призната актуализацията на бюджета и да се синхронизират избори 2 в 1, в случай че партиите се схванат за такива. Актуализацията на здравния и пенсионния бюджет мина на първо четене Днес депутатите започнаха разискването и гласуването на актуализацията на бюджетните закони на първо четене в зала, като удължиха работното си време, тъй че да опитат да приключат в границите на деня. Дебатите са по философията на предлаганите промени, само че занапред съвсем всички парламентарни сили дадоха поръчки, че ще се опитат да прекроят текстовете, препоръчани от служебния кабинет. Най-големият спор е към това по какъв начин, с какъв брой и кои пенсии да се усилят, като всяка партия има своя визия.

Актуализацията на бюджета на здравната каса мина още сутринта на първо четене в зала. Тя планува 134 млн. лева повече разноски, като по-голямата част от средствата за тях се чакат от повече приходи от здравни осигуровки, а останалата сума е трансфер от държавния бюджет. Проектът мина с гласовете на всички партии като се изключи ГЕРБ, а поръчката, която дадоха депутатите, е за редакции на второ четене за прецизиране на разноските. Вторият бюджет, който одобриха депутатите, е на Държавното публично обезпечаване. Тук акцентът е препоръчаното от служебния кабинет " легализиране " на 50-те лв. надбавка, които започнаха да се заплащат при ГЕРБ. Това ще стане, като пенсиите се преизчислят през коефициента за стаж. В момента той е 1.2, а концепцията е да стане 1.35, което подсигурява приблизително 12.5% растеж на съвсем всички пенсии за стаж и възраст още от 1 октомври тази година (включително и новите, които ще бъдат отпуснати в бъдеще). Социалната пенсия се покачва от 158 на 170 лева (с 14.3%), оптималната - от 1440 на 1500 лева (или с 4.2%). Минималната пенсия пък ще стане 340 лева (ръст от 13.3%). С мотив, че над 430 хиляди пенсионери ще останат под линията на беднотия от 369 лева тази година, служебният кабинет оферират да бъде въведено обществено доплащане за хората, чиито пенсии за стаж и възраст са под 369 лева и които нямат други източници на приходи. Последен по традиция е бюджетът на страната. С него консолидираните доходи се усилват с 2 милиарда лева, а разноските - с 1.8 милиарда лева Като разликата е за сметка на по-нисък недостиг - 4.6 милиарда лева Или 3.6% от упования Брутният вътрешен продукт. По-голямата част от тези пари се заделят за антиковид ограничения плюс някои доплащания за обособени министерства и спомагателни средства за нови избори. А изчисленията са правени при очакване България да е два месеца в оранжева и два в алена зона на заболеваемостта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР