Ден преди първата коронация от 70 години насам Великобритания тръпне

...
Ден преди първата коронация от 70 години насам Великобритания тръпне
Коментари Харесай

От нашите пратеници в Лондон: Коронацията на крал Чарлз III - какво предстои в историческия ден

Ден преди първата коронация от 70 години насам Англия тръпне от неспокойствие. Сълзи от наслада и възгласи " Да живее кралят! " - по този начин наподобява Лондон. Часове преди коронацията Чарлз Трети в компанията на принц Уилям и брачната половинка му Кейт се срещна с най-запалените си фенове, които от дни стоят по пътя на процесията в очакване да зърнат новия крал.

Три дни на блестящи тържества, които ще ознаменуват историческия миг във Англия. От 6 до 8 май на Острова ще се потопят в празненствата за новия крал. В 8:00 часа сутринта българско време в събота, достъпът за жителите до местата, на които ще може да се види онлайн процесията ще бъде отворен. Най-запалените почитатели на кралското семейство обаче, си пазят места от близо седмица.

В 12:20 часа от Бъкингамския замък ще потегли върволица. Придружени от 200 гвардейци, крал Чарлз и кралица Камила ще пътуват от Бъкингамския замък до Уестминстърското абатство в теглената от шест коня колесница от диамантения празник на Елизабет Втора.



Процесията ще премине през The Mall, под Адмиралтейската арка, Трафалгар Скуеър около статуята на обезглавения първи крал с името Чарлс, а по-късно по " Парламент стрийт " ще стигне до Уестминстърското абатство. Минути преди 13:00 часа техни Величества ще дойдат в Абатството, където ще ги чакат 2000 души - държавни и държавни ръководители, кралски особи и други видни посетители.



По-скромна и доста по-кратка от предходните, само че все по този начин тържествена коронация е планувана в Уестминстърското абатство. Началото е за върволица на представители на разнообразни религиозни общности, след тях - ръководители на страни от Общността на нациите, а най-после ще преминат Чарлз и Камила.

Ръководената от архиепископът на Кентърбъри гала ще се състои от 5 съществени детайла: " признанието " - моментът, в който кралят публично е показан на своите жители, а те поставят клетва за честност. След това ще чуем възгласи: " Бог да пази краля! ". Следва " клетвата ", в която крал Чарлз ще обещае да бъде покровител на вярата и народа. В третият стадий от коронацията кралят ще бъде помазан с миро - това е най-сакралният и персонален миг от церемонията.



В 14:00 часа Чарлз Трети ще получи поредно специфични мантии и кралски регалии, ще седне на 700-годишният стол за коронации, а на главата му ще бъде положена короната на Свети Едуард. Това е първият и финален път, в който ще носи тежащата над 2 кг корона. Историческият миг ще бъде последван от двуминутен камбанен звън и топовни салюти из цялата страна.

Финалният стадий от коронацията е моментът, в който кралят ще седне на трона си. Престолонаследникът принц Уилям ще бъде измежду хората, които ще коленичат пред монарха и ще му се закълнат във честност. За първи път в историята жителите също са призовани, в случай че желаят - да положат клетва.



Церемонията продължава със съкратена коронация на Камила. След нея кралят и кралицата ще влязат в параклиса " Свети Едуард ", където Чарлз ще получи Имперската корона, а в цялата страна ще звучи химна.

След края на службата, новокоронясаните крал и кралица ще потеглят на 2-километрова върволица към Бъкингамския замък. Този път ще се возят в 260-годишната Златна колесница, а в шествието ще вземат участие 4000 военнослужещи от разнообразни родове войски.

Около 16:30 часа кралското семейство ще излезе на балкона на двореца, с цел да поздрави множеството, а изтребители от кралските военновъздушни сили ще прелетят над Лондон.



Неделният ден е непокътнат за по-съвременната и празнична част - концерт в двореца Уиндзор, за който бяха разпратени 10 000 предложения до жители. Сред звездното наличие се отличават имената на Кейти Пери, Лайнъл Ричи и Тейк Дет, а също и на артиста Том Круз.

Тридневните тържества приключват в понеделник, който е формален почивен ден за британците. По предпочитание на краля, в цялата страна ще се проведат благотворителни акции, измежду които празнични обяди за нуждаещите се. Очаква се Чарлз Трети да посети част от събитията.



фотоси: Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР