Исторически ден във Великобритания. Принцът стана крал. Чарлз Трети и

...
Исторически ден във Великобритания. Принцът стана крал. Чарлз Трети и
Коментари Харесай

От нашите пратеници в Лондон: Новият крал - традиции и съвременност в коронацията на Чарлз III и Камила

Исторически ден във Англия. Принцът стана крал. Чарлз Трети и Камила бяха короновани в Уестминстърското абатство пред погледите на 2 300 посетители, и на целия свят. 70 години след церемонията на Елизабет Втора, днешната беше по-скромна и по-модерна.



Церемонията съчета детайлите от религиозния и светския темперамент на властта на монарха. Той беше помазан, седна на 700-годишен стол, поднесени му бяха регалиите, измежду които мечът на милосърдието. Присъстваха над 100 държавни ръководители, измежду тях беше и министър председателят Гълъб Донев.

Кулминацията обаче настъпи сега на слагането на короната на Свети Едуард. Изработена през 1661 година от злато и покрита със скъпоценни камъни, тя тежи над 2 кг и символизира саможертвата на краля да служи на нацията. В центъра на Лондон - десетки хиляди хора излязоха по улиците, с възгласи: " Бог да пази краля " и приветствия към Чарлз Трети.



Под проливния лондонски дъжд, предстоящ и приветстван от десетки хиляди хора, облеченият в церемониални облекла крал Чарлз Трети се насочи към Уестминстърското абатство. Днес е неговият ден, готвил се е за него през целия си живот. Вълнението беше изписано на лицето на най-дълго чакалия за трона в престолонаследник в английската история.



Минути преди 13:00 часа Чарлз Трети слезе от каляската и придружаван от своите четирима почетни пажове влезе в абатството. Зад дядо си - кралят, вървеше 9-годишният принц Джордж - момчето, на което е отредено един ден също да седне на трона. Зад техни величества Чарлз и Камила - бъдещето на монархията - принцът и принцесата на Уелс Уилям и Кейт.



" Бог да благослови Краля! " - възгласите, които огласиха Уестминстърското абатство и с които стартира формалната част от коронацията. Представен на своите жители и приветстван от тях, кралят се закле да служи до сетния си момент.



Церемония, съчетаваща в себе си вековни обичаи и съвременен привкус. В коронацията на Чарлз Трети имаше доста прецеденти - той стана първият монарх, избрал да се моли на глас. За първи път в службата участваха представители и на други религии, с изключение на на Англиканската черква. По гледище на краля и в символ на респект към татко му - тогавашният гръцки и датски принц Филип, беше включена и молитва на духовник от гръцката православна черква. Звучаха текстове на уелски и галски.



Последва сакралният миг на помазването. Мирото, по избор на краля, беше единствено от растителни артикули, а маслините, употребявани за изработката му - набрани от гръцкия манастир, в който е заровена майката на принц Филип.



Кралят получи знаците на монархията - скиптърът - представляващ кралските власт и правдивост, златната сфера, която е знак, че кралят е на трона с божията воля. И 360-годишната златна корона на Свети Едуард, обсипана с диаманти и скъпоценности, носена по време на всички коронации, откогато е основана. Последва двуминутен камбанен звън и топовни салюти.

Клетва за честност даде престолонаследникът принц Уилям.



Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби прикани членовете на конгрегацията и жителите - в случай че желаят, също да се закълнат във честност на краля. Това се случва за първи път в историята на коронациите.

С къса, само че красива гала, кралица Камила също беше коронясана.



Гостите - представители на кралските фамилии от Европа и света, а също държавни и държавни ръководители, измежду тях - Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, Еманюел Макрон, както и първата дама на Съединените щати Джил Байдън. За първи път след издаването на биографията си, принц Хари беше забелязан обществено със фамилията си. Както Хари, по този начин и братът на краля - принц Андрю, нямаха роля в днешната гала, а незабавно откакто негово величество потегли назад към Бъкингамският замък, принц Хари отпътува за Съединените щати.



Хиляди хора приветстваха процесията със златната колесница. Прекарали са там часове, а някои и дни. Всичко - за тъкмо този миг, в който ще помахат на краля, а той ще им отвърне. Специално присъединяване взе сестрата на Чарлз - принцеса Ан, която язди кон тъкмо зад каляската. Три пъти ура за краля - възгласите на гвардейците от двора на двореца се чуваха на километри.



И най-дългоочакваният момент, този, който ще бъде запомнен вечно - първата поява на краля и кралицата на балкона на Бъкингамския замък.



Както всякога, по този начин и в този момент 6-годишният принц Луи притегли погледите и телевизионните камери.



Тържествен, обилен, ден, който ще влезе в историята. Крал Чарлз най-сетне получи своята корона.



фотоси: Българска телеграфна агенция и БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР