Демокрацията не е идентична навсякъде, както и нейният основен механизъм

...
Демокрацията не е идентична навсякъде, както и нейният основен механизъм
Коментари Харесай

Как гласуват хората по света

Демокрацията не е идентична на всички места, както и нейният главен механизъм – свободните и почтени избори.

Тук можете да научите повече за това по какъв начин гласоподават хората по света – и по какъв начин гласоподават някои хора, които сега не са на този свят – когато настъпи изборният ден.

Интересно е, че страните, в които главният език е британският, нормално са изключение от това предписание: в Канада гласоподават в понеделник, британците – в четвъртък, а австралийците и новозеландците – в събота.

Съединени американски щати пък гласоподават във вторник още от XIX в., когато на фермерите постоянно се е налагало да пътуват на дълги дистанции до изборните си секции и са се нуждаели от задоволително време, с цел да се приберат вкъщи за пазарния ден в сряда.

Индия е дом на близо 100 милиона гласоподаватели, което я прави най-голямата народна власт в света. За да се съобрази с толкоз огромен електорат, държавното управление организира избори в продължение на седмици и даже месеци. Последните огромни общи избори през 2019 година, на които индийците гласоподаваха за 543 членове на своя парламент, се организираха на седем стадия в продължение на пет седмици.

Всеки австралиец, навършил 18 години, е длъжен по закон да се записва за гласоподаване и да взе участие във федералните избори. Всеки, който не се яви в деня на изборите, се глобява с 20 австралийски $ (23 лева). Неплащането на тази санкция води до още по-строги наказания и може да се стигне до съд.

От 1988 година бразилските жители имат право да гласоподават на 16-годишна възраст. (Гласуването е наложително за съвсем всички на възраст сред 18 и 69 години, а всеки, който не гласоподава, предстои на глоба). Лицата, които са на 16 и 17 години, имат право да гласоподават и в Австрия, Никарагуа и Аржентина, а 17-годишните могат да гласоподават в Индонезия и Судан. Избрани провинции в Германия са дали право на 16-годишните да гласоподават на локални и общодържавни избори, а през 2014 година за първи път в историята шотландските младежи на 16 и 17 получиха право на глас на референдум (сега 16-годишните могат да гласоподават на всички избори за шотландски парламент).

Проучванията на избори, в които лицата под 18 могат да вземат участие, демонстрират, че даването на такава опция на младите може да ги трансформира в по-ангажирани жители, когато пораснат. Нещо повече, младежите, които вземат участие в избори, постоянно са също толкоз добре осведомени за претендентите и проблемите, колкото и по-възрастните.

От 2005 година насам естонците имат опция да гласоподават онлайн, вместо да чакат на опашка в изборните секции. Въпреки че персоналното гласоподаване към момента е по-популярно, на парламентарните избори през 2023 година повече от половината от гласувалите се възползват от онлайн системата. В страната всеки жител получава сканираща се персонална карта и ПИН код, които може да употребява за осъществяване на редица цивилен отговорности – от подаване на данъчни заявления до заплащане на санкции в библиотеките. (Въпреки че персоналната карта и ПИН кодът се употребяват за потвърждаване на самоличността на естонеца в деня на изборите, самият избор е криптиран, което го прави анонимен).

Според изследователския център „ Пю “ 62,8% от имащите право на глас (и 94,1 % от записаните гласоподаватели) са изпълнили гражданския си дълг по време на изборния цикъл в Съединените щати през 2020 година Това е усъвършенстване спрямо 57,2 % от имащите право на глас на изборите през 2012 година, само че скорошната изборна интензивност към момента е по-ниска от тази в други развити страни, в това число Швеция (80,3 %), Южна Корея (76,7 %) и Исландия (75,8 %).

От 1930 година, когато дамите получават правото да гласоподават на локални избори, мъжете и дамите в Чили се насочат към обособени изборни секции. Същата година е основан обособен указател за новорегистрираните дами, на които към момента е било неразрешено да гласоподават на национални избори. Обичаят да се разделят мъжете и дамите в деня на изборите се резервира даже откакто през 1949 година е предоставено изборно право на национални избори (и изборните описи в страната са обединени). 63 години по-късно държавното управление взема решение, че не е належащо гласуването да бъде разграничено по пол – и все пак разделното гласоподаване към момента е необятно практикувано.

Но те са надалеч от демократичните. Въпреки че 99,7 % от гласоподавателите вземат участие в локалните избори през 2015 година, те нямат огромен избор кого да поддържат. Всички в бюлетината бяха авансово маркирани от ръководещата партия на Северна Корея и с цел да гласоподават, севернокорейците просто трябваше да пуснат хартията в урната. На местата за гласоподаване има и обособена кутия, която гласоподавателите могат да употребяват, с цел да заявят, че отхвърлят дадени претенденти. Въпреки това всички определени претенденти получават 100% от гласовете – което значи, че или никой не е поискал да изрази противоречие, или в случай че го е направил, гласовете му не са били отчетени…

В Гамбия жителите гласоподават, като пускат топчета с избрани цветове в железни барабани със фотоси на претендентите и цвят, които дава отговор на всеки от тях. Всеки тъпан е екипиран и с камбанка, която звъни, откакто топчето бъде пуснато в него. (Ако камбанката звънне повече от един път, чиновниците знаят, че някой е нарушил разпоредбите.)

В дребната страна Лихтенщайн (с население 40 000 души) жителите гласоподават за политици, референдуми и… за това дали да дават поданство на тези, които са подали молба, откакто са обитавали в княжеството в продължение на 10 или повече години.

В дните преди изборите за кметове в Еквадор през 1967 година една компания пуска реклами на предизборна тема, в които предлага на потребителите да гласоподават за нейната известна марка пудра за крайници, „ в случай че желаят благоденствие и хигиена “. И в последна сметка пудрата печели!

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР