Демократите от Камарата на представителите на САЩ започнаха разследване на

...
Демократите от Камарата на представителите на САЩ започнаха разследване на
Коментари Харесай

Демократи от Конгреса на САЩ проучват SpaceX относно възможността Русия да използва Starlink

Демократите от Камарата на представителите на Съединени американски щати започнаха следствие на SpaceX на милиардера Илън Мъск, проверявайки дали компанията е приложила съответни защитни ограничения за попречване на хипотетичното неоторизирано придобиване от Русия на терминали Starlink. Това заяви през днешния ден " Вашингтон пост " (The Washington Post), цитирайки писмо, направено от представителите на Демократическата партия Робърт Гарсия (от Калифорния ) и Джейми Раскин (от Мериленд), съобщи БНР.

Двамата законодатели са изпратили писмото в сряда вечерта, изисквайки компанията да рапортува за недоволства по отношение на евентуални противозаконни придобивания на терминали Starlink, в това число в окупираните от Русия райони на Украйна. Законодателите споделиха, че са разтревожени от изказванията на чиновници на украинското разузнаване, че съветските сили са разположили терминалите на компанията в Източна Украйна, евентуално попадайки в несъгласие със глобите на Съединени американски щати.

Те също по този начин предизвестиха президента на компанията SpaceX Гуин Шотуел, че хипотетичното потребление на Starlink от Русия " съставлява сериозна опасност за сигурността на Украйна, живота на украинци и националната сигурност на Съединени американски щати ".

" Загрижени сме, че вие може да нямате подобаващи защитни ограничавания и политики “, показват Раскин и Гарсия в писмо, представено от " Вашингтон пост ".

Започналото следствие акцентира какъв брой жизненоважна е била услугата Starlink за военните старания на Украйна, осигурявайки гръбнака на нейните цифрови връзки на бойното поле, откогато Русия нахлу в страната преди две години. SpaceX достави терминали Starlink на Украйна след молба от украински държавни чиновници, като това стана в границите на часове след началото на съветската инвазия. Министерството на защитата пък закупи 400 до 500 нови терминала за Украйна през юни 2023 година, се споделя още в писмото.

Украински публични лица показаха, че Starlink дава на войските значително преимущество, осигурявайки надеждна интернет връзка, която разрешава на бойците да дават отговор на групови текстови известия, да предават данни от дронове на вражеските сили и да координират артилерийски удари.

Американските законодатели се тормозят, че в този момент Starlink може да даде сходно преимущество на Русия, откакто чиновници на украинското разузнаване обявиха в обява в блог през февруари, че съветските войски от ден на ден употребяват сателитните информационни системи Starlink. Публикацията в блога цитира радиоприхванати диалози на войски, настоящи в Източна Украйна. Андрий Юсов, представител на военното разузнаване на Украйна, сподели пред локалните медии, че потреблението на технологията от Русия става все " по-систематично ", съгласно обявата. Същата седмица украинският генерал-лейтенант Кирило Буданов съобщи пред " Уолстрийт джърнъл ", че Русия към този момент употребява хиляди терминали Starlink в неговата страна.

Засега от SpaceX не дадоха отговор на настояването за коментар, показва " Вашингтон пост ".

Раскин и Гарсия, съответното от комисията за надзора и от подкомисията по национална сигурност в Камарата на представители, споделиха, че това хипотетично необятно потребление на системите Starlink повдига " спомагателни въпроси по отношение на ефикасността на защитните ограничения на вашата компания и спазването на глобите на Съединени американски щати и контрола върху износа ".

Преди време Илон Мъск съобщи, че известията, че компанията SpaceX продава терминали Starlink на Русия, са " изрично погрешни ".

" Доколкото ни е известно, никакви Starlinks не са били продадени директно или непряко на Русия ", уточни Мъск в обява в обществената платфомра " Х ".

Американските законодатели обаче пишат, че са загрижени, че Русия може да разположи технологията отвън своите граници. Украински публични лица допускат, че съветските сили са получили терминалите нелегално, заобикаляйки глобите, като ги купуват посредством медиатори в прилежащи страни, съгласно писмото на двамата депутати от Камарата на представителите.

Законодателите също по този начин питат SpaceX какви дейности е подхванала компанията, с цел да отстрани уязвимостите в сигурността, които Русия може да употребява за нелегално придобиване на терминали Starlink, и попитаха по какъв начин компанията работи с другите регулаторни органи на Съединени американски щати, с цел да предотврати противозаконната търговия със сателитни терминали.

Те занапред стартират своето следствие, само че възнамеряват да се свържат с Пентагона и други съответни организации с пълномощия.

" От основно значение е Русия да бъде лишена от всякаква търговия, която дава мощ на нейната войска ", пишат още законодателите.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР