Демократична България внесе законопроекти, с който предлага закриване на антикорупционната

...
Демократична България внесе законопроекти, с който предлага закриване на антикорупционната
Коментари Харесай

Демократична България предлага закриването на комисията на Цацаров

" Демократична България " внесе законопроекти, с който предлага закриване на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и разформироване на спецсъдилищата. Това не значи преустановяване на процесите по конфискацията не нелегално добито имущество и спора на ползи, а раздробяването на голямата институция, която се управлява от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров.

Дясноцентристката коалиция планува на мястото на КПКОНПИ да бъдат основани два органа - Комисия за противопоставяне на корупцията и санкциониране на спор на ползи и Комисия за определяне и лишаване на нелегално добито имущество. Ако измененията се одобряват, всички производства по конфискация, които не са в правосъдна фаза, ще би трябвало да спрат и да стартират по новия ред.

КПКОНПИ стартира работа през 2017 година. Тя бе основана по концепция на тогавашния вицепремиер Меглена Кунева, която предложи първа основаването на антикорупционната комисия и получи поддръжката на Европейската комисия.

При основаване на КПКОНПИ в нея се преля даже отделът за битка с корупцията в ДАНС, което разду доста щатната бройка на новата мегаагенция.

След четири години работа антикорупционната комисия не може да се похвали с особени триумфи, а най-вече със кавги. Първият огромен скандал бе ударът против съиздателя на " Икономедия " Иво Прокопиев, който се оказа със запорирано имущество, учредено на база законната договорка по продажбата на сдружението " Каолин ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР