Демократична България внесе в Народното събрание законопроект за изменение на

...
Демократична България внесе в Народното събрание законопроект за изменение на
Коментари Харесай

ДБ внесе законопроект за въвеждане на гласуване по пощата

Демократична България внесе в Народното събрание законопроект за изменение на Изборния кодекс, с който се вкарва пощенско гласоподаване.

Това е вторият път, в който групировката дава съответно законодателно предложение, обвързвано с гласоподаване по пощата. През 2018 година в Народното събрание бяха импортирани законопроекти за въвеждане на пощенско и на електронно гласоподаване, само че тогава нито един депутат не припозна концепциите. С импортирания в този момент обновен план се предлага на процедура всеки да има опция за гласоподаване по пощата - технология, която ще е от огромно улеснение в изискванията на пандемия, и е планувана и ролята на дипломатическите представителства в процеса.

“След като българската страна не може да влезе в 21 век, най-малко да използваме одобрена технология от 19 век”, разяснява съпредседателят на Демократична България Христо Иванов. Представителите на обединяването са безапелационни, че до изборите има задоволително време, с цел да бъде сполучливо въведена практиката за гласоподаване по пощата. “От началото на 2019 година светът живее в изискванията на пандемия, провокирана от COVID-19. Това постанова образуване на изборния развой по метод, който оптимално да пази здравето на хората и в същото време да даде опция на всеки да реализира конституционно правото си на глас”, се споделя в претекстовете към законопроекта. Според вносителите пощенското гласоподаване ще помогне и на хората под карантина, за които на този стадий в законодателството не е очакван ред за гласоподаване и на процедура конституционното им правото на избор е под въпрос.

Наред с пандемията, вносителите акцентират компликациите за българите в чужбина да вземат участие в изборния развой. “Тяхното гласоподаване е постоянно логистично затруднено от неналичието на изборни секции наоколо и от потребността да пътуват на огромни дистанции в изборния ден”, показват от “Демократична България” В претекстовете се показва и опитът на други страни, сполучливо прилагащи пощенското гласоподаване. Внесените в този момент текстове планува пощенското гласоподаване да се организира в интервал от не по-малко от 14 и не повече от 25 дни, избран от Централната изборна комисия (ЦИК), а самото гласоподаване да завършва 5 дни преди изборния ден.

Предложението е предварителното пощенско гласоподаване да се създава на всички избори, като се изключи локалните, и да се прави чрез пощенски оператор или пощальон. Пощенското гласоподаване е равностойно на гласуването в секция с хартиена бюлетина, като гласоподавател, предпочел да гласоподава по пощата, не може да гласоподава в секция с хартиена бюлетина или машинно. Предвижда се за гласоподаване по пощата в началото да се подава заявление до ЦИК, с цел да бъдат изпратени бюлетини на съответния жител. Заявленията да се вършат и онлайн на уеб страницата на ЦИК, а на един адрес да не могат да се получават повече от 3 бюлетини. След края на изборния ден, гласувалите по пощата да могат да ревизират на уеб страницата на ЦИК дали гласът им е признат и преброен, като употребяват неповторимия номер на бюлетината си, плануват още измененията.

Предлага се отварянето на изпратените по пощата пликове с бюлетини да стартира 2 дни преди изборния ден. Обработването им се реализира от комисия, назначена в съответните дипломатически и консулски представителства на Република България за гласувалите в чужбина и в ЦИК за гласувалите на територията на страната. “Не по-късно от 24 часа преди началото на изборния ден, Централната изборна комисия приготвя лист с гласоподавателите, които са употребявали пощенско гласоподаване и го изпраща до районните изборни комисии”, планува още законопроектът. Определени са и санкции за случаите на нарушавания. За гласоподаване от името на различен човек законопроектът планува санкция от 5 хиляди до 20 хиляди лв.. За неспазване на плануванаъа възбрана за оповестяване на междинни резултати от пощенското гласоподаване се планува санкция от 10 хиляди до 25 хиляди лв. за физически лица, а за юридическите лица - от 15 хиляди до 30 хиляди лв..

Законопроектът планува съответни интервали за заявяване на желанието за гласоподаване по пощата, за комплектоване и изпращане на бюлетините и съответните пликове до гласоподавателите, за самото гласоподаване, както и за приемането, съхраняването и последващото броене. Предвижда се гласуването по пощата да се осъществя по стандарт с потребление на два плика, като ЕГН на гласоподавателя се отпечатва отвътре на външния плик, с цел да не бъде то очевидно при преноса, само че в същото време да послужи за неповторимо идентифициране на гласоподавателя след приемане на писмото. Предвидени са и редица инспекции за отбягване на злоупотреби.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР