“Демократична България ще атакува промените в Изборния кодекс в Конституционния

...
“Демократична България ще атакува промените в Изборния кодекс в Конституционния
Коментари Харесай

ДБ ще атакува Изборния кодекс в Конституционния съд

“Демократична България ” ще нападна измененията в Изборния кодекс в Конституционния съд, в случай че президентското несъгласие върху тях бъде отхвърлено от Народното събрание.

Това разгласи от парламентарната естрада депутатът Атанас Славов. За внасянето на конституционна тъжба са нужни подписите на най-малко 48 народни представители. Славов разгласи, че Демократична България ще търси поддръжка от всички парламентарни групи.  

“Машинното гласоподаване е нереалност, такова няма, то е анулирано ”, съобщи доцент Славов. Гласуването с машина и с хартия е неравнопоставено даже и поради това, че отрязъкът от машинния избор е 10 пъти по-малък от хартиената бюлетина. Има и несъгласие сред форма и наличие - вотът с машина официално е машинен, само че съдържателно не е. Нарушени са правилата на предвидимост и бистрота на законодателството, нарушен е и правилото на публично разискване, сподели още Славов. 
На упрека на Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия, че измененията дават отговор на европейските полезности, доц Славов отговори: “Не е част от европейските полезности да имаме стотици хиляди недействителни бюлетини, проведени незаконни групи за печелене на гласове, частни охранители да влизат в изборните секции, а стотици хиляди гласове да бъдат следен избор ”. И прикани депутатите за рационално комбиниране на  хартиеното и машинното гласоподаване, което да не унищожава машинното. 

“Ще поддържа ветото на президента върху измененията в Изборния кодекс, тъй като то е в полза на цялото общество ”, сподели преди този момент в изявлението си от парламентарната естрада депутатът от Демократична България Надежда Йорданова. И прикани партиите от “хартиената коалиция ” да преразгледат държанието си и да поддържат ветото.
Йорданова съобщи, че измененията в Изборния кодекс нанасят голяма тройна вреда - срутват доверието в изборния развой, нарушават духа и буквата на закона и са проява на политическо двуличие. 

Първо, с метода на приемането на измененията в кодекса с погрешни причини, с изчезнали гаранции за спазването на разпоредбите и за реализиране на почтен резултат, партиите от хартиената коалиция са взривили доверието в изборния развой. 

На второ място, е бил нарушен и правилото на правовата страната, който включва правилата на законността и на правната сигурност. Защото промените в кодекса не са вследствие на транспарантен развой - Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ГЕРБ са въвели 56 параграфа сред двете четения, които на процедура зачертават машинното гласоподаване. А то е въведено след референдум, парламентарен спор и парламентарно решение. С което се  нарушава правилото на правната сигурност.

Нарушава се и член 10 от конституцията, гарантиращ равно изборно право с скрито гласоподаване, тъй като когато дребен брой хора гласоподават с машина или хартия, вотът им може да бъде оголен. 

Третият мотив на Надежда Йорданова е, че Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ГЕРБ са показали политическо двуличие с измененията в кодекса, тъй като са обещавали, че ги вършат, с цел да дадат на хората право на избор, до момента в който в реалност подобен няма - действително ще се гласоподава с два типа хартия - от бюлетини и от машини, превърнати в принтери. И че даже претекстът за попречване на операции на изборния резултат посредством машинен избор, за които по този начин и не са предоставени доказателства, е бил подправен, тъй като бе отхвърлено предлагането на Демократична България за преброителни центрове. 
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР