“Демократична България” предлага лесна и удобна тарифа за билетите в

...
“Демократична България” предлага лесна и удобна тарифа за билетите в
Коментари Харесай

ДБ предлага удобна тарифа за градския транспорт в София, ориентирана към младите

“Демократична България” предлага лесна и комфортна цена за билетите в градския превоз в София, която е насочена към младежите, оповестиха от партията.
Общинският консултант Симеон Ставрев и специалистът в транспортната комисия в СОС Виктор Чаушев демонстрираха по какъв начин ще наподобява новата цена, като различен главен детайл е “Метрополитен” да престане да продава обособени билети от тези за наземен превоз.

“Основната тенденция е хората да могат по-лесно да се придвижват от точка А до точка Б и доста по-лесно да се купуват карти и билети за пътуване”, разяснява Ставрев.

Предложението планува тарифната политика да бъде доста опростена, като се отстранен едва търсените карти и се облекчи опцията за пазаруване на целогодишни карти.
Основен акцент е изцяло безплатният градски превоз, възпитаници и студенти. Те ще бъдат издавани служебно и ще обхване 210 хиляди души. По този метод ще може да се оползотвори дотацията от държавния бюджет, която сега 17 милиона лв.. При осъществяване на плана в Центъра за градска подвижност ще влязат 37 милиона лв..

“Идеята се базира на европейскикте практики и изследвания, и цели младите да привикнат с този тип превоз, който да се трансформира в главен избор на превоз за цялостен живот. От друга страна те и са една от най-мобилните столичани”, сподели Чаушев.

Част от спомагателния запас 20 милиона лв. ще бъде употребен за възобновяване на нощния превоз, а друга част - за възстановяване на превоза до Студентски град.

Запазва се сегашният билет от 1,60 лева, който ще се трансформира в билет за 30 минути. Въвежда се билет за 2,40 лева, който ще важи за всички типове градски превоз в границите на 60 минути. Данните демонстрират, че за 1 час е допустимо с прекачвания да се стигне до която и да е точка на града.
Дневната карта от 4 лева се резервира, като се вкарва и 24-часова карта за 6 лева, която ще включва и нощния превоз. Предвижда се и седмична карта за 20 лв.. “Ако през седмицата всеки ден се пътува за по 4 лева, то събота и неделя ще излизат безплатни”, сподели Ставрев.
Основна смяна се вкарва и в заплащането на годишната карта за цялата мрежа. Според предлагането тя ще може да се заплаща разсрочено - 150 лева за първите три месеца, 120 лв. за вторите три месеца и 100 за останалите 6 месеца. Така на процедура тя ще извършва и ролята на тримесечна и шестмесечна карта.

“Демократична България” предлага отпадането на тридневната, тримесечната и шестмесечната карта, тези за една линия, както и талоните за 10 пътувания.

Основна цел на “Демократична България” е “Метрополитен” да стартира да продава билети за цялата градска мрежа и да се отстранен характерните билети за метро. В момента към 20% от билетите за градски превоз в София са в “Метрополитен”, само че прецизен доклад от там няма.

“Не е обикновено в София да съществуват две системи за таксуване - едната на ЦГМ и едната на “Метрополитен”. В контракта за създаване на новата билет система е планувано “Метрополитен” да бъде интегриран, само че към момента това не се случва и никой в Столична община не ги принуждава да го направят”, сподели Ставрев.

“Демократична България” предлага да се вкара опция и банкови институции, и мобилни оператори да могат да издават билети за пътешестване. Все още 90% от картите се купуват на каса, най-вече от пенсионери, само че се усилва броят на хората, които заплащат билетите си с банкова карта.

Освен това “Демократична България” упорства да се интегрира информацията за градския превоз с Гугъл Maps и други приложения.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР