Демократична България обсъжда най-различни варианти за предстоящите президентски избори, заяви

...
Демократична България обсъжда най-различни варианти за предстоящите президентски избори, заяви
Коментари Харесай

Христо Иванов: Радев е изправен пред свръхконцентрация на власт, на която ще сме контрапункт

Демократична България " разисква най-различни разновидности за идните президентски избори, съобщи съпредседателят на обединението Христо Иванов в изявление за " Свободна Европа ". Обединението към момента не е определило дали и кой да бъде претендент, само че той счита, че казусът не е кадрови, а обстановката с изборите " 2 в 1 " е невиждано комплицирана и не могат да се чакат ясни решения. За Иванов няма вид, в който " Демократична България " поддържа Румен Радев за втори мандат. Иванов акцентира, че задачата на групировката е да се възвърне републиканския парламентарен модел и България да излезе от интервала на еднолична власт, а Радев е изправен пред опция за свръхконцентрация на такава, което съгласно Иванов не е най-хубавият сурогат на аналогичната обстановка с Бойко Борисов. " Мисля, че би трябвало да останем встрани от този развой ", сподели Иванов.

Той дефинира политическия план на Кирил Петков и Асен Василев като съперник за електорални територии. Според него предизборно съглашение за ръководство с " Продължаваме промяната " и " Изправи се БГ! Ние идваме " към момента е допустимо, като формулата би трябвало да е класическа коалиция, която да не разчита на плаващи болшинства. Среща с Кирил Петков и Асен Василев за тази седмица не е планувана. За Иванов " ИТН " е сложен, само че въпреки всичко сътрудник. ГЕРБ и Движение за права и свободи пък би трябвало да останат отвън властта непременно.

Настрани от властта на Радев

Срокът за регистрация на кандидатпрезидентски двойки изтича на 12 октомври. Иванов не даде явен отговор дали " Демократична България " ще има такава макар сходни поръчки на Атанас Атанасов. Води се спор, само че няма вътрешнопартийни несъгласия и разделяне.

" Имахме подготвеност да изкараме претендент за президент по-рано. Съвместяването с парламентарни избори обаче значи, че ще би трябвало да убеждаваме кръг от гласоподаватели, които по отношение на нашето ядро са по-скоро външна страна и биха дали своят вот за нас и Румен Радев. Искаме да ги убедим да гласоподават за парламентарната листа на " Демократична България ". От друга страна въпросът е дали да си сложим като приоритет угаждане на упованието на твърдото ядро от наши съидейници да имаме своя кандидатура за президент ". Въпросът е дали си слагаме като приоритет парламентарните или президентските избори ", изясни Иванов.

Лидерът на " Да, България " подчертава върху възобновяване на републиканския парламентарен модел като главно обръщение на " Демократична България " за идните избори. Целта е България да излезе от едноличната власт, а групировката да е контрапункт на планове с централизация на безконтролна власт, било то партийни или ръководени от президентството. Решението съгласно него е партии, ръководени от групови органи, стъпващи на обединения, колкото и да е мъчно уравнението в Народното събрание.

" Аз персонално не виждам алтернатива да подкрепим Румен Радев. Той е подложен пред голямо прелъщение - свръхконцентрация на власт. Проектът " Продължаваме промяната " се явява като продължение на служебното държавно управление. Рискът е да получим централизация на власт сред президентския екип и хора с произход от него. Не съм сигурен, че това е най-хубавият сурогат на Борисовата централизация на власт. Мисля, че би трябвало да останем встрани от този развой. Трябва да имаме мощно наличие в Народното събрание като контрапункт на тази свръхконцентрация на власт ", сподели Иванов. Добави, че битката не е просто против Борисов, а против опита същото нещо да бъде възобновено под друга опаковка.

Неговата теза е, че положителното ръководство значи институции, разделяне на управляващите, систематична социална устойчивост. Той счита, че " Демократична България " няма кадрови проблем, а разполага с доста хора, които биха могли да влязат във всяка конкуренция.

" Време е да мислим по какъв начин България да печели, а не един или различен. Трябва да печели републиканският парламентаризъм ", изясни той, а като качества, който желае да има претендентът за президент на обединяването, са блян към почтеност, професионален потенциал за социална активност, темперамент, като добави, че това го интересува доста повече, в сравнение с харизмата.

Българският политически живот не би трябвало да бъде проведен към водачи, които излъчват величественост
 Христо Иванов,
съпредседател на "Демократична България "

" Продължаваме промяната " е сътрудник, само че и конкуренция

В лицето на Кирил Петков и Асен Василев " Демократична България " вижда съидейници и конкуренция. Заявката на обединяването е да работи с тях. Иванов към този момент предложи двете обединения да се явят с общи листи на парламентарните избори, само че Кирил Петков отклони поканата с обяснението, че новата коалиция се нарежда по-скоро в центъра на политическия набор, до момента в който гласоподавателите на Мая Манолова са " леви ", а на " Демократична България " - десни.

" С общо явяване на изборите един кръг гласоподаватели от демократичната общественост нямаше да бъдат поставяни пред избор. Искахме да избегнем това, само че сме подготвени ", сподели Иванов и добави, че чака партньорство с " Продължаваме промяната ".

По мотив прогноза на Йордан Цонев, че ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия ще имат 121 депутати в идващия парламент, и запитан за какво протестните партии не съумяват да си обезпечат болшинство, Иванов е на мнение, че хората не могат да им повярват, тъй като не излизат през цялото време с една структура. Добави, че не вижда проблем с " Продължаваме промяната " и " Изправи се БГ! Ние идваме! " да се подпише предизборно съглашение.

" Търсихме диалог с " Продължаваме промяната " за общо явяване. Сега ни интересува подобен за съдружно съглашение за ръководство. Има смисъл да се води, в случай че се изяснят няколко значими съставния елемент - да разберем отношението им към ГЕРБ и Движение за права и свободи. Нашата теза е, че без значение от клетвите, признания, самобичувания, те би трябвало да останат отвън властта непременно ", сподели Иванов, като осведоми, че за тази седмица такива диалози не са планувани.

" ИТН " дефинира като сложен сътрудник, което не значи, че не чака партньорство с партията на Слави Трифонов.

" Там имаме други истории на опитите да се преоткрива колелото в политиката, от нашата позиция диалозите стигаха до опасен миг за възобновяване на свръхкоцентрация на власт и плаващи болшинства ", сподели Иванов.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР