Демократична България“ изведе 3 ключови мерки за справяне с нарастващите

...
Демократична България“ изведе 3 ключови мерки за справяне с нарастващите
Коментари Харесай

`Демократична България` с 3 ключови мерки за справяне с коронакризата |

„ Демократична България “ изведе 3 основни ограничения за справяне с възходящите резултати от „ българския модел “ на ръководство на пандемията от ковид.

Централна тематика от тук нататък е каква посока за излизане от рецесията да избере България. Остро стои въпросът какво и по какъв начин да се направи, с цел да се преведе страната през пандемията и стопанската система да се възвърне оптимално бързо. За задачата е належащо дълготрайно обмисляне, основаващо се на медицинските данни и доводи, ясна връзка с обществото и икономическа помощ за засегнатите от рестриктивните мерки.

Сега България е на дъното в Европейския съюз по равнище на поддръжка за потърпевшите бизнеси и техните чиновници, а сривът в заетостта е измежду най-големите на континента. Да има съответна икономическа помощ и тя да доближава в точния момент до засегнатите хора и бизнеси е основен фактор. В противоположен случай отрицателните стопански резултати от рецесията може да се окажат доста дълготрайни.

Държавата неотложно да се откаже от някои свои вземания, да насочи по-голям запас и доста да понижи забавянето и административната тежест при даване на обезщетенията, са част от ограниченията в проекта на „ Демократична България “. Сред предложенията са и мярка 90/10 за всички микро и дребни предприятия, които са гръбнака на стопанската система, както и 80/20 за междинните предприятия. Според групировката е належащо до края на 2021 година да бъдат понижени с една трета осигуровките на чиновниците във всички дребни и междинни предприятия, а на работещите в секторите с административна възбрана да се обезпечи незабавна финансова помощ в размер на 3 хиляди лева на човек. Финансовата обезпеченост по последната мярка се планува по Плана за възобновяване и резистентност, по който страната ще разполага с над 10 милиарда лв. за възобновяване на стопанската система.

„ Парите би трябвало да излязат от чекмеджето на доктор Хаос и да стигнат до действително засегнатите “, съобщи съпредседателят на Демократична и лидер на листата в столичния 25 МИР България Христо Иванов.

Втората съществена задача на „ Демократична България “ е основаване на масирана и ясна информационна акция, която да изясни на обществото изгодата от спазването на главните защитни ограничения и от имунизациите.

„ Неоходима е целенасочена политика по увещание на хората, че е в техен и на цялото общество интерес, да се имунизират. Не се разгласяваме за наложителни ваксини, а за разяснение на изгодите от имунизирането. Ваксинирането носи изгоди освен в персонален проект, само че и в публичен “, разяснява пулмологът доктор Александър Симидчиев, лидер на листата в 26 МИР София-област.

Третата съществена стъпка съгласно „ Демократична България “ е съблюдаване на съответен проект за имунизация и най-много таргетиране на съществени групи от обществото – работещите на първа линия като медици и учители, както и възрастните хора и тези с хронични болести. Ако учителите всеобщо бяха имунизирани, в този момент нямаше да се окажем в обстановка, в която стотици хиляди родители са в суматоха, тъй като децата им още веднъж остават у дома.

Д-р Александър Симидчиев показва, че имунизацията е дълготрайното решение за по-бързо справяне с рецесията. Посочва обаче и че ръководещите не са работили по допустимо най-хубавия метод, залагайки главно на една ваксина при включването в общите поръчки на Европейски Съюз.

„ При доставките на ваксини нямаше проект за ръководство на риска и се заложи най-вече на една ваксина. Нямаше проект Б какво да се прави, в случай че нещо непредвидено се случи с тази ваксина. Занапред е нужен по-балансиран метод за ръководство на риска “, разяснява Симидчиев.

Като специалист той оцени като изцяло неправилни две дейности при ръководството на рецесията в последните 7 седмици – отварянето тук-там, където хората могат да се срещат без защитни маски като заведения за хранене и фитнеси, както и прекъсването на имунизацията.

„ България върви с два пъти по-бавни темпове на имунизация от прилежащите страни, това значи, че съседите ни ще се оправят два пъти по бързо с пандемията. Това ще докара до директни стопански загуби, тъй като туристическите компании няма да се поколебаят да зачеркнат страната ни, в случай че сме в алената зона през лятото “, посочи още той.

Парламентарни избори 2021
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР