Демократична България“ изнесе информация, че между 13-15 октомври тази година

...
Демократична България“ изнесе информация, че между 13-15 октомври тази година
Коментари Харесай

ДБ обвини Министерството на енергетиката, че крие авария във ВЕЦ „Цанков Камък“

„ Демократична България “ изнесе информация, че сред 13-15 октомври тази година във Водноелектрическа централа „ Цанков Камък “ е имало сериозна повреда и към този миг централата към момента е спряна от употреба. От парламентарната група питат Министерството на енергетиката за какво тази повреда се крие от обществото. По думите им също така все още в страната има неработещи държавни ВЕЦ-ове с мощ един блок на АЕЦ „ Козлодуй “, което заплашва енергийната сигурност на България.

„ Получихме една неприятна информация, която считаме, че би трябвало да бъде обществено споделена и да я сложим на вниманието на Министерския съвет и респективно на Министерството на енергетиката за бърза реакция “, съобщи съпредседателят на „ Демократична България “ ген. Атанас Атанасов по време на брифинг в Народното събрание.

Ситуацията бе разяснена от депутата от Демократична България Йордан Иванов.

„ Получихме информация безусловно преди час, че във Водноелектрическа централа „ Цанков Камък “ в интервала 13-15 октомври има настъпила сериозна повреда, която е довела до прекратяване работата на Водноелектрическа централа „ Цанков камък “. Парчета от бързо падащия савак са минали през тръбопровода и са спрели в една от машините, което е довело до повреда и прекратяване на работата на „ Цанков камък “, разгласи Иванов.

„ Важно е да кажем, че тази централа е в средата на каскада „ Въча “ и се затруднява работата на Водноелектрическа централа „ Тешел “ и Водноелектрическа централа „ Девин “. Заедно с това, уважаеми публицисти, подсещаме, че на каскада Белмекен и Момина клисура (бел.ред. каскадата „ Белмекен-Сестримо-Чаира “) има закъснение на съществуваща рехабилитация. Освен тази повреда, която се крие от обществото, все още в страната има неработещи държавни ВЕЦ-ове с мощ един блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Това е действителен риск за енергийната сигурност на страната. Ние сме обезпокоени от обстоятелството, че Министерството на енергетиката крие тази информация, няма публични известия и не е доказан въпросния случай “, изясни националният представител от Демократична България.

Той прикани министъра на енергетиката да отговори за какво тази повреда, която е станала преди повече от 15 дни, се крие.

„ Защо се прикрива тази повреда като планов ремонт? Има цялостна възбрана на всички чиновници да мълчат и да не разкриват информация по тематиката “, уточни Иванов.

От Демократична България питат още какви са вредите по „ Цанков камък “ и по кое време ще бъде пусната централата в употреба.

От своя страна Владислав Панев обърна внимание, че единствено преди дни е завършил плановият ремонт на 6-и реактор на АЕЦ „ Козлодуй “, а часове по-късно той е излязъл от употреба. „ Днес би трябвало да гласуваме в пленарна зала спомагателни обезщетения за бизнеса за 2023 година. Предварителните калкулации на Министерство на енергетиката е, че тези обезщетения ще бъдат на стойност 12 милиарда лева за идната година.

„ Още през вчерашния ден министърът на енергетиката сподели, че държавните предприятия към този момент изнемогват. Затова е извънредно значимо мениджмънтът на държавната енергетика да бъде способен и да бъде ориентиран към енергийната самостоятелност на България и към възстановяване на работата им, тъй като обезщетенията се заплащат от приходите на българските компании от експорт на електрическа енергия “, добави той.

Според него удобната ни позиция за облаги е застрашена от сходни повреди.

Атанас Атанасов подсети, че в предишното „ Цанков камък “ беше прочут с това, че е създал хидроинженер номер 1 на страната. „ Спомняте си какъв хонорар получи господин Ахмед Доган за този „ Цанков камък “ и в този момент виждаме в какво положение е това оборудване от българската енергетика “, обърна внимание той.

По думите му още тогава са съществували подозрения, че материалите в тази централа са некачествени. „ Много е значимо да се подчертае, че в края на есента изпълнителната власт би трябвало да даде обществена информация за всички уреди в българската енергетика, с цел да сме наясно по какъв начин посрещаме зимата “, добави Атанасов.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР