Демократът Рафаел Уорнък победи републиканеца Кели Лофлър в битката за

...
Демократът Рафаел Уорнък победи републиканеца Кели Лофлър в битката за
Коментари Харесай

Развръзка? Джорджия избра първия чернокож сенатор демократ

Демократът Рафаел Уорнък победи републиканеца Кели Лофлър в борбата за сенатско място в Джорджия, оповестява АП.

Уорнък е първият негър от Джорджия, който печели място в Сената на Съединени американски щати. Пасторът от баптистка черква в Атланта е и първият демократ от 20 година, който ще съставлява Джорджия в Сената. Избирането му е кулминационна точка на напъните на някогашния водач на малцинството в долната камара на Конгреса на Джорджия Стейси Ейбрамс и други деятели, които помогнаха за привличането на доста демократични гласоподаватели в обичайно републиканския щат.

Уорнък ще се причисли към републиканския сенатор Тим Скот от Южна Каролина като единствените афроамериканци от Юга. Но пасторът ще бъде първият негър демократ от Юга, който ще заеме място в Сената на Съединени американски щати. Той също става 11-ият негър в историята на страната, който ще служи в горната камара.

Чакат се резултатите от балотажа сред демократа Джон Ософ и републиканеца Дейвид Пердю.

От акцията на Ософ оповестиха, че "ние изцяло чакаме Джон Ософ да победи ".

Демократите са близо да завоюват болшинство в Сената на Съединени американски щати, което би означавало, че ще управляват Камарата на представителите, Сената и Белия дом след четири турбулентни години на ръководство на Доналд Тръмп.

Ако републиканците завоюват едното от двете места, те ще запазят болшинството си в Сената на Съединени американски щати, което ще им разреши да блокират законодателните начинания на Джо Байдън.

Ако демократите завоюват двете места, камарата ще бъде разграничена 50 на 50 сенатски места, само че новоизбраният вицепрезидент Камала Харис ще може да се намесва със своя глас в интерес на демократите. Байдън и Харис ще положат клетва на 20 януари.

Социологическите изследвания даваха дребна преднина на демократите преди гласуването през вчерашния ден. Събраната от профилирания уебсайт за статистически разбори FiveThirtyEight статистика показваше, че Ософ води на Пердю с 1,8%, а Уорнък води на Лофлър с 2,1 на 100.

Обикновено републиканците са любимци в обичайно консервативния щат. Но демократите се надяват изненадващата победа на Джо Байдън в Джордия на президентските избори на 3 ноември - първата на демократ в щата от 1992 година - да помогне да завоюват балотажа.

Докато Ософ и Уорнък координираха акциите си, отводът на Доналд Тръмп да признае провалянето си на президентските избори провокира битка в Републиканската партия и разочарова някои от поддръжниците.

Действията на президента против републиканци, които дават отговор за провеждането на изборите, притиснаха Дейвид Пердю и Кели Лофлър да избират: да застанат зад президента в опита си да отхвърлят резултатите от президентските избори или пред риск да изгубят поддръжници на Тръмп.

Преди дни Доналд Тръмп притиска щатския секретар Брад Рафънспъргър да "намери " задоволително гласове за отменяне на успеха на Байдън. Рафънспъргър отхвърли.

Но макар че бюлетините на президентските избори в Джорджия бяха преброени три пъти и не бяха открити доказателства за изборна машинация, Дейвид Пердю и Кели Лофлър взеха решение да се причислят към президента с несъгласие потвърждаването на резултатите от Избирателната гилдия в Конгреса на Съединени американски щати.

Днес Конгресът би трябвало да преброи електоралните гласове и дефинитивно да удостовери успеха на Джо Байдън.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР