Демографска прогноза до 2090 година направиха от Националния статистически институт

...
Демографска прогноза до 2090 година направиха от Националния статистически институт
Коментари Харесай

Реалистична прогноза: До 2075 година населението ще падне под 5 милиона

Демографска прогноза до 2090 година направиха от Националния статистически институт (НСИ), няколко сюжета при създадени към този момент хипотези. Интервю в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " с Магдалена Костова, шеф на Дирекция " Демографска и обществена статистика в Национален статистически институт

Какво съставлява преди всичко тази демографска прогноза, която публикувахте през днешния ден? Както споделих, тя е създадена въз основа на няколко сюжета, три такива сюжета, точно за броя на популацията: Реалистичен, скептичен и оптимистичен.

Ами в действителност демографските прогнози са едни официални пресмятания, които се вършат при изискване за несъмнено развиване в бъдеще на главните демографски процеси: Раждаемост, смъртност и миграция. И в действителност те дават визия за бъдещото допустимо развиване на популацията, в случай че тези процеси продължат да бъдат с тази динамичност и тези трендове, които са били сега на прогнозата.

За какъв интервал се отнася? 

Да, в действителност прогнозата е направена, стартовата й година е 2021, когато беше броене.

Преброяването, да.

Да. Ние от време на време актуализираме тези демографски прогнози, а в този момент тази е направена на база преброяването и е с небосвод до 2090 година. Както казахте и вие, тя е създадена в три разновидността. Първата е при догадка за конвергентност или в действителност цялата прогноза е съобразена с изчислената на Евростат за междинните стойности на демографските индикатори за Европейския съюз, като има една точка в бъдещето, в която се допуска, че защото ние живеем в една общественост и се подчиняваме на общи условия, общи разпореждания и регулации, рано или късно страните членки ще се изравнят във всички свои индикатори, в това число и в тези демографски индикатори.

Така че към тази точка е ориентирана прогнозата. И в действителност първия вид, в случай че не е успеем да се срещнем с другите страни членки в този миг, тази, която е по-песимистичната, при положение, че има влошена обществена икономическа конюнктура, влошени се демографската индикатори, и в действителност тази среща ще бъде след избраната точка. Оптимистичната пък е противоположното.

Кои са най-важните акценти, на които са натъкнахте от тези три сюжета? Да кажем, в случай че може действителни числа и данни, какво наблюдавахте?

Като цяло прогнозата отразява нашето настоящо демографско положение. Знаете, че в страната от години наред смъртността ни е висока, раждаемостта е ниска. Ние сме най-вече отдаваща страна във връзка с миграционните процеси, т.е. има повече емигранти в сравнение с имигранти.

Т.е. тази наклонност ще продължи отсега нататък?

И всички тези неща естествено се отразяват и върху прогнозата. Ясно е, че популацията понижава на страната, в другите разновидности с разнообразни темпове, задълбочава се този развой на застаряване. Населението на  65 и повече навършени години относителният му дял също нараства и в трите прогнози, като даже в тази най-песимистичната в края на интервала ще бъде 30% това население от общо население. Ние също по този начин и на база на тази прогноза изчисляваме и коефициентите на възрастова взаимозависимост, които в действителност отразяват натоварването на дейното население, или в действителност коефициентът е връзките на хората в така наречен " подвластни възрасти “ под 14 и над 65, към популацията, което е в дейна възраст 15-64.

Увеличаването на тоя индикатор в действителност също отразява застаряването на популацията, а и при всички положения значи, че се усилва празненство върху обществените системи в страната.

В изследването, което сте създали, четем, че до 2075 година се чака популацията ни да намалее до 4 972 000 души или под 5 милиона. Тази наклонност ще я следим за този интервал, само че тя е много плашеща. И какво ни приказват тези данни и какви ограничения съгласно вас могат да се вземат?

Ами да тъкмо по този начин е. До 2075 съгласно реалистичната прогноза популацията ще падне под 5 милиона. Прогнозата, отново да кажа, това са просто едни пресмятания, които сме направи на база сегашната обстановка, и никога не би трябвало, те не са заковани, не е наложително да се случат, могат да се трансформират тези неща, естествено, в случай че се вземат подобаващи ограничения и се възнамеряват подобаващи политики в региона на демографското развиване на страната. Аз не мога да кажа тъкмо какви би трябвало да са тия ограничения и политики, защото има други хора, които виновни по този начин да се каже за това, ние просто представяме положението на нещата  чрез статистическата информация. Хората, които вземат решенията, в действителност тези прогнози би трябвало да им служат като една сигнална лампа, че нещо би трябвало да се промени в последна сметката.

Ефектите от тази прогноза – една сигнална лампа, в случай че можем по този начин да обобщим, а към този момент ограниченията би трябвало да бъдат взети на друго равнище. Както казахте, вие просто вършиме тези създадени към този момент няколко сюжета с няколко хипотези, които поставяте. Добре. Много ви благодаря за отделеното време, г-жо Костова, и за това, което ни представихте. Ако може да обобщим този наш диалог за вашето усещане от тази последна прогноза, която направихте?

Ами моето усещане е, защото аз от години работя в тая област: Статистически данни в региона на популацията, в обществената статистика, моето персонално усещане е, че някак си не се трансформират нещата през последните 10-20, даже 30 години мога да кажа. И данните демонстрират това, защото популацията продължава да понижава, то продължава да застарява. Това към този момент са едни такива дълготрайни трендове. Най-бедната страна сме, имаме проблеми със опазването на здравето и в образованието. И всичко това е подкрепено с данни. Това е моето персонално усещане освен от прогнозата, а като цялото от всички данни в региона на демографската и обществена статистика.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР