Делото за подкуп срещу бившия кмет на район Младост Десислава

...
Делото за подкуп срещу бившия кмет на район Младост Десислава
Коментари Харесай

Делото "Иванчева" тръгва към приключване след сензационна промяна на показанията на подсъдимия Дюлгеров

Делото за рушвет против някогашния кмет на регион Младост Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петров и Петко Дюлгеров, упрекнат като медиатор, претърпя през днешния ден сензацинен миг от развиването си, откакто Петко Дюлгеров се отхвърли от показанията, които е дал по време на следствието, че Иванчева и Петрова са поискали и получил рушвет от бизнесмена Александър Ваклин. Нещо повече - той съобщи в правосъдната зала, че

на досъдебното произвеждане приказвал под напън

. И по-конкретно, че му е било дадено да бъде освободен, в случай че даде " верните " показания.

Заради променените изказвания на подсъдимия, в правосъдната зала бяха прочетени протоколите от досъдебното произвеждане, заяви уеб сайтът Клуб Z. Така се разбра, че Дюлгеров е разпитван три пъти: на първо време на 18 април 2018 година - ден след задържането на Иванчева и Петрова на кръстовището пред Спортната палата, по-късно на 25 април и още ведънж на 3 юли. На първия разпит той споделя - съгласно протокола, по какъв начин с него се свързал строителният предприемач Александър Ваклин и по какъв начин той последничил при предаването на подкупа, като отделил за себе си 14 хиляди евро от получените от Ваклин 70 хиляди, след което влезнали и тримата в служебния автомобил на кмета и там той пуснал парите в плик, до момента в който седял на задната седалка до Биляна Петрова, а на кормилото била Иванчева.

На втория и третия разпит Дюлгеров единствено удостоверява думите си от първия.

Днес пред съда той съобщи, че е приказвал под напън от страна на служебния юрист, който го подтиквал да дава " верни показания ", а също и от чиновници на Антикорупционната комисия /КПКОНПИ/, които го разпитвали " няколко часа " без юрист. Служителите на КПКОНПИ даже му казвали, че в случай че даде нужните показания, можел да бъде освободен. Не се разбра дали наблюдаващия досъдебното произвеждане прокурор е бил наясно с метода на водене на следствието, и за какво не е взел ограничения за съблюдаване на Наказателно-процесуалния кодекс.

Ако прокуратурата разполага с видео и аудио запис на предаването на парите, и в случай че от записа излиза наяве, че двете дами схващат, че той предава в плика пари, смяната на показанията на Дюлгеров няма да изиграе радикална роля, разясняват адвокати. Досега в хода на процеса не стана обществено известно главното доказателство на прокуратурата - а точно записът на предаването на парите.

Другото доказателство на обвиняването - тефтерчето на Иванчева, в което тя си писала цифри за сумите, които желала - съгласно прокуратурата, към този момент е компрометирано от експертизата, която откри, че в страниците има и непознат почерк. Но не е нито неин, нито на Дюлгеров и не може да се откри на кого е.

Преди Дюлгеров

пояснения пред съда дадоха Иванчева и Петрова и ĸaтeгopичнo oтpeĸoxa

да са желали или получавали нещо от Ваклин или от който ĸoготo и дa билo, пo ĸaĸъвтo и дa e пoвoд или дa ca изнyдвaли няĸoгo в своя изгода. Билянa Πeтpoва призна, че е имало закъснение на преписки, само че поради огромния им брой - дневно постъпвали над 100. Тя направи съпоставяне с обстоятелства, които изплуваха във връзка със настоящия aпapтaмeнтен скандал: че 7 години се забавила кореспонденция на община " Слатина " за един таван, и че на този декор 10 мeceцa нe ca нeщo нeчyвaнo. Петрова очевидно имаше поради забавената инспекция по сигнал за терасата на жилището на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

След обясненията на подсъдимите делото продължава със заключителните пледоарии на прокурора и отбраната.

Междувременно симпатизанти на Иванчева започнаха да събират подписи да бъде издигната за евродепутат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР