Делото срещу втория помощник-капитан на кораба Вера Су“, който заседна

...
Делото срещу втория помощник-капитан на кораба Вера Су“, който заседна
Коментари Харесай

Дадоха ход на делото срещу втория помощник-капитан на кораба Вера Су

Делото против втория помощник-капитан на кораба " Вера Су “, който заседна в плитчините край Яйлата през септември 2021 година, ще се гледа по общия ред в отсъствието на подсъдимия К.А., реши на днешното разпоредително съвещание Окръжният съд в Добрич.

Делото бе отлагано неведнъж заради нередовно приканване на подсъдимия, който е турски жител, напомнят от пресцентъра на правосъдната институция. С цел да бъде изпълнена процедурата по връчване на книжата на К.А. и призоваването му, през юли м. година съдът разпореди да бъде изпратена правосъдна поръчка до Министерството на правораздаването на Република Турция.

На днешното съвещание стана известно, че според получено в съда писмо от основна дирекция " Международни връзки и Европейски съюз “ към турското правосъдно министерство от името на турската страна съответното длъжностно лице е отказало да извърши предоставените дейности, приемайки че опцията делото да бъде извършено задочно на територията на България опонира на турския юридически ред. Не са направени съответни оферти по отношение на осъществяването на поръчката.

Затова Окръжният съд одобри, че са налице предпоставките за разглеждане на делото в отсъствието на К.А., защото той се намира отвън рамките на страната ни и въпреки местоживеенето му в Турция да е известно, не може да бъде свикан поради отхвърли на турското министерство на правораздаването да извърши дейностите по правосъдната поръчка. Според съда разглеждането на делото в отсъствието на подсъдимия няма да попречи за откриване на обективната истина.

К.А. е упрекнат, че на 20 септември 2021 година в акваторията на Черно море, в региона сред село Камен бряг и курортен комплекс " Русалка “, като вахтен помощник-капитан на кораба " Вера Су “, плаващ под панамски байрак, е задремал и позволил плавателния съд, пренасящ 3000 тона азотни торове, да заседне. От осъщественото по несъобразителност действие са настъпили обилни имуществени вреди за корабособственика в размер на близо 6,7 млн. лв.. 

Според обвиняването, като е позволил да заспи по време на вахта, подсъдимият е нарушил предписание от Международната спогодба за вахтената работа и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, в резултат на което се е стигнало до засядането на кораба.

Следващото съвещание по делото е планувано за 24 февруари. Съдът разпореди за него да бъдат призовани специалистите по делото и посочените в обвинителния акт очевидци, които са български жители. Насрочени са още две правосъдни съвещания – на 13 април и 12 май, за когато ще бъдат призовани останалите очевидци, които са жители на Турция и Азербайджан.

К.А., родом от Истанбул, бе предаден на съда от Окръжната прокуратура през април. Другият обвиняем по случая – капитанът на " Вера Су “, към този момент бе наказан на три години " отнемане от независимост “, чието излежаване се отсрочи за период от пет години.

Както БТА писа, плавателният съд бе продаден на 20 декември, когато се състоя четвъртата процедура по наддаване, проведена от Изпълнителната организация " Морска администрация “. В търга взе участие една компания – " Варса шипинг “ ООД, която предложи да купи кораба на оповестената начална цена от 276 000 $ без Данък добавена стойност.

Операцията по изтеглянето на " Вера Су “ струваше на страната 2,8 милиона лв.. Плавателният съд бе разгласен за продажба за покриване на разноските по избавяне на екипажа и попречване на екологична злополука в Черно море.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР