Делото срещу Георги Семерджиев, който в жестока катастрофа уби две

...
Делото срещу Георги Семерджиев, който в жестока катастрофа уби две
Коментари Харесай

Семерджиев и Любенов остават в ареста - близките на загиналите в катастрофите настояват за справедливост

Делото против Георги Семерджиев, който в жестока злополука умъртви две девойки на бул. " Черни връх " при започване на юли, потегля всъщност. Сред първите призовани очевидци е Симона Радева, полицайката, която помогнала на Семерджиев да се укрие.

Димитър Любенов, провинен за друга злополука на Околовръстното шосе, при която почина французин, остава в ареста. На този декор родители и родственици на деца и младежи починали в произшествия се срещнаха с основния прокурор в търсене на правдивост.



На 19 декември ще бъдат разпитани първите призовани очевидци по делото против Георги Семерджиев. За тази дата е призована и Симона Радева, която все още на злополуката е полицайка в столичното Първо районно и съгласно проверяващите е помогнала на Семерджиев да напусне мястото на случая и да се прибере в дома си. Съдът отхвърли тезата на отбраната, че по време на следствието са позволени основни нарушавания, а в обвинителния акт има непълноти.

" Това във връзка с ПТП-то и обосноваването на изключително тежкия случай, липсват каквито и да е аргументация вътре, в обвинителния акт на подобен изключително тежък случай ", сподели юристът на Семерджиев Мирослав Христов.

При първия си разпит като обвинен, Георги Семерджиев твърдял през проверяващите, че бил похитен. След това се възползвал от правото си да не дава пояснения. Пред юриста си пък споделил, че няма мемоари от злополуката.

" За съответния случай към 20 секунди от случая няма никакви усещания ", изясни Христов.

Съдът одобри в границите на делото да прегледа и искове за обежщетения за общо 750 хиляди лв.. Те са от родителите и братята на Хариет Стефанович - едно от починалите девойки. Майка ѝ съобщи, че ще участва на всяко едно съвещание и има вяра в справедливостта.

" Исках да го видя. Мисля, че е безсърдечен. Аз съм мощно набожен човек и считам, че ще има отмъщение за него ", сподели майката Диана Стефанович.



Друг състав на Софийския градски съд отхвърли да пусне на независимост Димитър Любенов, който с мощния се автомобил умъртви французин в злополука на Околовръстното в края на септември. Според арбитър Тони Гетов, фактът че Семерджиев е карал с повече от два пъти по-висока от позволената скорост е задоволителен, с цел да се счита, че той е изключително рисков. Като спомагателни претекстове съдията означи неналичието на спирачен път, както и че Любенов е седнал зад кормилото след приложимост на алкохол и кокаин. Любенов съобщи, че това се е случило заради стичане на събитията и съжарява.

" Защото съм добър човек, по тази причина. Защото в никакъв случай различен път не съм карал използвал алкохол ", сподели Димитър Любенов.

Съдът отхвърли и тезата на отбрана, че разслевдването се бави.

" В момента се чака комплексната експертиза, както и следва разпит на потърпевшата френска гражданка, която разбрахме, че към този момент е в по-добро положение във Франция ", изясни Александър Лозанов, прокурор в СГП.



Родители и родственици на деца и младежи починали в произшествия се срещнаха с основния прокурор. Всички настояват, че правдивост няма, тъй като или присъдите са ниски, даже условни или пък делата се бавят и отсрочват непрестанно.

" Убиецът на моя наследник стопира по средата на пътното платно, без всевъзможни спешни светлини със загасен мотор, за лов за таралежи. И този човек е с трети клас обучение, нито му е отнета книжата, нито беше арестуван. Продължава да си кара ", описа майката на погубен при злополука юноша.

" Казах, че им се оправдавам от името на българската страна, тъй като българската прокуратура е част от българската страна. Извинявам се за това, че българската страна не е осигурила нужната сигурност и отбрана на тези хора. И освен на тях, а и на доста други потърпевши. Уверих ги, а убеждавам и хората, българските жители, че българската прокуратура и аз ще създадем всичко допустимо, с цел да има правдивост, съобщи Иван Гешев.

Родителите на стояват за законови промени, които да подсигуряват по-строги санкции и обявиха, че всеки месец ще стачкуват дружно и ще затварят съществени пътища в разнообразни елементи на страната.

По тематиката работиха: Иво Никодимов, Йоана Миланова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР