Делото на Dominion за клевета на стойност 1,6 милиарда долара срещу Newsmax за изборни лъжи е насрочено за процес през септември 2024 г.

...
Делото за клевета на Dominion Voting Systems за 1,6 милиарда
Коментари Харесай

Делото за клевета на Dominion Voting Systems за 1,6 милиарда долара срещу Newsmax заради излъчването на лъжи за избори от дясната мрежа през 2020 г. е планирано да бъде разгледано в края на септември 2024 г., реши съдия от Делауеър.

Dominion съди Newsmax след изборите през 2020 г. заради ефирното популяризиране на фалшивото твърдение, че компанията за технологии за гласуване е манипулирала изборите срещу тогавашния президент Доналд Тръмп, като е прехвърлила милиони гласове на Джо Байдън. Мрежата отрича да е извършила нарушение.

Решението на съдията от Върховния съд на Делауеър Ерик Дейвис означава - с изключение на извънсъдебно споразумение - лъжите на Тръмп за изборите през 2020 г. ще бъдат в центъра на четириседмичен процес през последните седмици на изборите през 2024 г.

Дейвис председателства подобно нашумяло дело за клевета, заведено от Dominion срещу Fox News за излъчването на предизборни лъжи от мрежата. Делото приключи през април със споразумение в последната секунда за 787 милиона долара, най-голямото публично известно споразумение за клевета в историята на САЩ.

Dominion заведе делото си срещу Newsmax през август 2021 г. и търси обезщетение в размер на 1,6 милиарда долара.

Твърденията произтичат от предавания на Newsmax, които включват твърдения, че Dominion „има дълга история на фалшифициране на избори“, неговият софтуер е „променил и обърнал“ гласовете на изборите през 2020 г. и че „целите избори са били хакнати“ в полза на Байдън. Нито едно от тези твърдения не беше вярно, въпреки че бяха пуснати в Newsmax от съюзници на Тръмп, включително Сидни Пауъл, Руди Джулиани, Майк Линдел и Патрик Бърн, които са изправени пред собствени дела за клевета.

Newsmax също е изправен пред масивен иск за клевета от Smartmatic, друга технологична компания за гласуване, която беше обвинена от десни фигури в манипулиране на изборите през 2020 г.

Про-Тръмп кабелна мрежа отхвърли съдебните дела с аргумента, че е докладвала точно за изявленията, направени от Тръмп и неговите адвокати, и че нейното отразяване включва отказ от отговорност в края на 2020 г., в който се казва, че няма „никакви доказателства“, че Dominion или Smartmatic „манипулирани гласове“ на изборите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР