Деликатес, от който просто не можеш да се откажеш -

...
Деликатес, от който просто не можеш да се откажеш -
Коментари Харесай

Пресни панирани охлюви

Деликатес, от който просто не можеш да се откажеш - пресни панирани охлюви

Необходими Продукти

● охлюви - 1 кофа /10 л./

за варенето


● сол - 1 с.л.
● бахар - 1 с.л. на зърна
● лимони - 1 бр. /обелената му кора, не настъргана/
● лапад - 1 шепа
● киселец - 1 шепа
● магданоз - 1 шепа

За панировката


● брашно - 1 ч.ч. /около 150 г/
● яйца - 4 бр.
● индийско орехче - 2 - 3 щипки, млян
● черен пипер - 1 щипка
● сол - 1 - 2 щипки /на вкус/
● вино - ½ чаша, бяло

Начин на подготвяне

Вече е май и идва времето за събиране на охлюви. Съчетавате разходката на чист въздух с набиране на прясна, потребна био храна. Те, обаче, са нощни животни – излизат нощно време.

Но който го е правил – знае...чакате да завали дъждец, тъй като тогава земята ще се накваси, каналите на охлювите в пръстта ще се запълнят с вода и животинките ще излязат по поляните, до момента в който дъждът попие по-надълбоко. Като спре да вали обувате ботуши, грабвате пластмасови кофи с капаци, въоръжавате се с пръчки, с които да си разбутвате тревата и тръгвате.

Организирайте си съревнование....., само че с правилото да събирате единствено едрите охлюви. Бъдете доброжелателни и грижливи към природата! Получаваме храна от нея, дано да оставим да се възобнови и дребните да пораснат.

Този биологичен цикъл на развиване на охлювите е и повода да се позволява от страната тяхното събиране единствено през месеците май и юни! След това стартират да си снасят яйчица, с цел да се възвръща популацията им.

Като обиколите полянката, оценете достиженията, съберете всичко в една кофа и дайте опцията на най-силния да се изяви или на най-заслужилия. Така ще концентрирайте вниманието си единствено върху един похлупак...не подценявайте мускулите на охлювите.

У дома напълнете кофата с охлюви с вода, изплакнете ги и налейте чиста. Затворете с повсеместен похлупак за пържене. Той е с дупчици, през които ще влиза въздух. Другият вид е доста огромен съд, в който ще има още толкоз въздух, колкото са охлювите с водата.

Тогава може да се постави компактен похлупак, само че наложително го затиснете с различен съд, цялостен с вода, с цел да не плъзнат из стаите...и дръжте съда в банята..пак за всеки случай. Ако нямат въздух, ще се удавят.

Сега ги оставяте на диета за две нощи. Може да промените водата. Като при хората на диета, тялото им ще се прочисти.

Приготвяте гооляяма тенджера, цялостните я с вода... може би ще ви би трябвало мъж, на който ще обещаете нещо против помощта му. Чак когато заври, ще отворите кофата и ще пуснете охлювите в кипящата вода. Ако водата не ври, ще стартират да бягат на открито от съда.

Наблюдавайте минутка дали има придвижване и оставете да поврят 30 минути. Проверете с крайните два зъба на вилица дали елементарно ще излезе охлюв от черупката.

Ако не може, варете още 15-20 минути.

Ако става, стартирате да ги почиствате. Разгледайте добре първите извадени охлюви: това което би трябвало да махнете е храносмилателната, отделителната им част. Това е всичко, което остава прикрито в черупката, а това, което виждаме по фотоси и илюстрации, когато охлювът пълзи, би трябвало да остане /глава, туловище и краче – опашка/.

След почистването ще получите краен артикул от килограм-килограм и половина. Вече може да употребявате по-малка тенджера. Сменете водата /или вашият помощник/, оставете още веднъж да заври и още веднъж излейте водата /като при варене на боб/. Няма да остане нищо слузесто, което би ви тормозило. В последната вода добавяте плануваните за варенето артикули. Оставете да къкри към час.

Пробвайте дали месото се раздира елементарно като всяко друго. Извадете охлювите в гевгир и прецедете и запазете бульона за друго ядене с охлюви, в случай че решите. Аз се стопирах на панирани охлюви с панировка от съответните разказани артикули. За рецептата използвах половината от сварените охлюви, а другата половина прибрах във фризера. Количеството на панировката е точно за едната половина охлювови ядки.

Панировката би трябвало да има плътност на палачинково тесто. Гребвате шепа от охлювите и ги пускате в съда с разрушената панировка. После, пред котлона, ги изваждате едно по едно и ги пускате в повечко загрято олио.

Стават за 3-5 минутки и ги изваждате с решетъчна лъжица. Изваждате и всички капчици панировка, които са паднали при стартирането на охлювчетата. Ако ги пренебрегнете, при другите дози пържене те ще прегорят. И по този начин за цялото количество.

С полученото мезе от пресни панирани охлюви може да премиите заслужилите! Опитайте това мезе, ужасно е!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР