Преврат в Нигер: Делегация на ECOWAS пристига след заплаха от инвазия от „Денят Д“

...
Делегация от регионални нации пристигна в Нигер в последен дипломатически
Коментари Харесай

Делегация от регионални нации пристигна в Нигер в последен дипломатически опит за постигане на мирно решение с разбунтувалите се войници, които свалиха президента на страната миналия месец .

Самолет с делегацията кацна в столицата Ниамей около 13:00 ч. (12:00 GMT) в събота, ден след като военните началници на блока казаха, че са готови да се намесят, за да възстановят сваления президент Мохамед Базум.

Управляващият военен съвет на Нигер потвърди пристигането на представители на ECOWAS, ръководени от бившия нигерийски лидер Абдулсалами Абубакар.

Предишна делегация на ECOWAS, водена от Абубакар по-рано този месец, се опита и не успя да се срещне с Базум и лидера на преврата генерал Абдурахаман Чиани.

Представители на Западноафриканския регионален блок, ECOWAS, дойдоха в Ниамей и се присъединиха към усилията на специалния представител на ООН за Западна Африка и Сахел Леонардо Сантос Симао, който пристигна в петък, в опит да улеснят разрешаването на продължаващата криза .

В петък говорителят на ООН Стефан Дюжарик каза, че Симао ще се срещне с военните ръководители и други страни, за да се опита да улесни бързото и мирно разрешаване на кризата в Нигер.

„Това, което искаме да видим, е връщане към конституционния ред. Искаме да видим освобождаването на президента и семейството му и възстановяване на легитимната му власт“, ​​каза Дюжарик.

На 10 август ECOWAS разпореди разполагането на „резервни сили“ за възстановяване на конституционното управление в страната.

Войниците, които свалиха демократично избрания Базум през юли, бързо се утвърдиха на власт, отхвърлиха повечето усилия за диалог и държаха Базум, съпругата и сина му под домашен арест в столицата.Interactive_Niger_coup

„Путчистите няма да затаят дъх“

В петък комисарят за мира и сигурността на ECOWAS Абдел-Фатау Муса каза, че 11 от 15-те държави-членки са се съгласили да изпратят войски във военно разполагане, заявявайки, че са „готови да тръгват“, когато бъде дадена заповед.< /p>

„Денят D също е решен“, добави той.

11-те държави-членки не включват самия Нигер и три други държави от блока под военно управление след преврати: Гвинея, Мали и Буркина Фасо. Последните двама предупредиха, че ще считат всяка намеса в Нигер за акт на война.

В петък държавната телевизия на Нигер каза, че Мали и Буркина Фасо са изпратили военни самолети в знак на солидарност.

Съобщението от петък е последното от поредица празни заплахи от страна на ECOWAS за насилствено възстановяване на демократичното управление в Нигер, казаха анализатори на конфликти.

Веднага след преврата блокът даде на военното правителство седем дни да освободи и възстанови Базум, краен срок, който дойде и си отиде без никакви действия.

„Този ​​път пучистите няма да затаят дъх заради възобновената заплаха от военни действия“, каза Улф Лаесинг, ръководител на програмата за Сахел в мозъчния тръст Фондация Конрад Аденауер.

Разбунтуващите се войници затвърждават управлението си и назначават лоялни командири в ключови части, докато ECOWAS няма опит с военни действия във враждебна територия и няма да има местна подкрепа, ако се опита да се намеси, каза той.

„Нигер е много крехка страна, която лесно може да се превърне, в случай на военна намеса, в провалена държава като Судан“, каза Лаесинг.

ECOWAS използва сила, за да възстанови реда в страните членки през 2017 г. в Гамбия, когато дългогодишният президент Яхя Джамех отказа да се оттегли след загубата на президентските избори. Но дори и в този случай този ход включваше дипломатически усилия, ръководени от тогавашните президенти на Мавритания и Гвинея, докато Джаме изглежда действаше сам, след като гамбийската армия се закле във вярност на победителя в изборите Адама Бароу.


„Всички ще отидем“

По улиците на столицата в събота много жители казаха, че се готвят да дадат отпор на военната намеса на ECOWAS.

Хиляди хора в Ниамей се наредиха пред главния стадион, за да се регистрират като доброволци или бойци и да помогнат за други нужди, в случай че военното правителство се нуждае от подкрепа. Някои родители доведоха децата си да се запишат; други казаха, че са чакали от 3 сутринта, докато групи от младежи бурно скандираха в полза на военните лидери и срещу ECOWAS и бившия колониален владетел на страната Франция.

„Тук съм за вербовка, за да стана добър войник. Всички сме тук за това“, каза Исмаил Хасан, жител, чакащ на опашка, за да се регистрира. „Ако Бог пожелае, всички ще отидем.“

На дневен ред е и хуманитарната ситуация в страната. Преди преврата близо три милиона души са били изправени пред сериозна продоволствена несигурност и стотици хиляди са били вътрешно разселени, според CARE, международна хуманитарна група.

Икономическите санкции и санкциите за пътуване, наложени от ECOWAS след преврата, съчетани с влошаващата се сигурност, ще имат тежки последици за населението, каза CARE.

Преди това западните страни гледаха на Нигер като на една от последните демократични нации, с които биха могли да си партнират, за да отблъснат нарастващите атаки, свързани с Ал Кайда и въоръжената групировка ИДИЛ (ISIS), и наляха милиони долари военна помощ и помощ в укрепване на силите на Нигер.

След преврата бойците се възползваха от свободата на движение, причинена от прекратените военни операции на французите и американците и разсеяната нигерска армия, съсредоточаваща усилията си върху столицата.

Миналата седмица най-малко 17 войници бяха убити и 20 ранени по време на засада. Това беше първата голяма атака срещу армията на Нигер от шест месеца. Ден по-късно най-малко 50 цивилни бяха убити в региона Тилабери от заподозрени бойци на ИДИЛ.

„Неотдавнашните атаки трябва да мотивират всички страни да работят за възможно най-бърз и приобщаващ преход, за да могат да се върнат към решаващия бизнес за защита на цивилните от опустошителните последици от войната“, каза Корин Дуфка, политически анализатор, специалист в района на Сахел.

„Своевременно нигерците и техните партньори трябва дълго и внимателно да разгледат защо и как демокрацията в Нигер се поколеба.“


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР