Делегация от Конгреса на Съединените щати, която е на посещение

...
Делегация от Конгреса на Съединените щати, която е на посещение
Коментари Харесай

САЩ обещаха решителна реакция при нападение срещу Тайван

Делегация от Конгреса на Съединените щати, която е на посещаване в Тайван, сподели в петък, че Вашингтон ще работи уверено, в случай че островът бъде атакуван, и даде обещание да реши казуса с 19 милиарда $ закупени оръжия от Съединени американски щати, предава Асошиейтед Прес.

" Знайте, че всяка враждебна непровокирана офанзива против Тайван ще докара до решителна реакция от страна на Съединени американски щати ", сподели Роб Уитман, заместник-председател на Комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите, в тирада преди срещите с президента Цай Инг-Вен.

Американски закон изисква Вашингтон да даде на Тайван средствата да се пази и да третира всички закани за острова като въпроси, пораждащи " сериозна угриженост ", но остава двузначен по отношение на това дали ще ангажира военни сили в отговор на нахлуване от Китай.

Тайван е самоуправляващ се остров, обсъждан от Китай като неделима негова територия, който е изправен пред възходящ боен напън през последните години, като китайски изтребители и военноморски кораби организират ежедневни учения, ориентирани по един или различен метод към острова, като постоянно се доближават до Тайван или го обкръжават. През годините, с цел да укрепи защитата си, Тайван купи оръжия на стойност 19 милиарда $ от Съединени американски щати, само че множеството от тях остават недоставени.

" Имаме задължението да се уверим, че ще запълним изоставането от задгранични военни продажби, които съществуват в този момент сред нашите страни ", сподели Уитман, добавяйки, че и републиканците, и демократите работят по въпроса.

Съединени американски щати започнаха да намират нови способи да поддържат Тайван в помощта за защитата. През юли Съединените щати оповестиха 345 милиона $ военна помощ в главен пакет, употребяващ личните ресурси на Америка.

В сряда администрацията на Байдън утвърди първото по рода си военно прекачване на Съединени американски щати в Тайван по стратегия, нормално непокътната за помощ на суверенни, самостоятелни страни. Сумата беше скромна - 80 милиона $, а чиновниците не прецизираха защо тъкмо ще бъдат употребявани парите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР