Делегации от Швеция и Финландия ще проведат разговори в Анкара

...
Делегации от Швеция и Финландия ще проведат разговори в Анкара
Коментари Харесай

Делегации на Швеция и Финландия са в Турция за преговори за НАТО

Делегации от Швеция и Финландия ще проведат диалози в Анкара с високопоставени представители на Турция в опит да преодолеят възраженията на югоизточната ни съседка против историческите им опити за присъединение към НАТО, отбелязва Associated Press.
 
Швеция и Финландия подадоха писмените си молби за присъединение към НАТО предходната седмица - ход, който бележи едно от най-големите геополитически последствия от съветската война в Украйна – и който може да пренапише картата на сигурността на Европа, разяснява медията.
 
Турция съобщи, че се опълчва на участието на двете скандинавски страни във военния алианс, аргументирайки се с поддръжката на Швеция – и в по-малка степен на Финландия – за Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и други формирания, които Турция преглежда като опасност за сигурността си. Анкара също по този начин упреква двете страни, че са наложили ограничавания за експорт на оръжие против Турция и са отказали да екстрадират обвинени „ терористи “.
 
Възраженията на Турция помрачиха очакванията на Стокхолм и Хелзинки за бързото им присъединение към НАТО на фона на войната в Украйна и слагат на карта доверието в Алианса. Всички 30 членки на НАТО би трябвало да се съгласят приемането на нови членове в редиците му.
 
Делегациите на Швеция и Финландия са подготвени да обсъдят възраженията наТурция с Ибрахим Калън, представител на президента Реджеп Тайип Ердоган, и турския заместник-министър на външните работи Седат Онал. Шведската делегация ще бъде ръководена от държавния секретар Оскар Стенстрьом, а Юка Саловаара, заместник-секретар на външното министерство, ще управлява финландската делегация.
 
ПКК, избрана като терористична организация от няколко от съдружниците на Турция, води десетилетия наред дейности против публична Анкара - спор, който коства живота на десетки хиляди хора.
 
Изказвайки се във вторник преди съвещание на Съвета на страните от Балтийско море, немският външен министър Аналена Бербок сподели, че Русия не е оставила на Швеция и Финландия „ различен избор “, с изключение на да се причислят към НАТО. Тя увери, че Германия ще поддържа участието и на двете страни, като го назова „ действителна облага “ за военния съюз..
 
Тази седмица Турция изброи пет „ съответни гаранции “, които изисква от Швеция, в това число „ преустановяване на политическата поддръжка за тероризма “, „ елиминиране на източника на финансиране на тероризма “ и „ преустановяване на поддръжката за оръжия “ за ПКК и обвързвана с нея формация на сирийските кюрди. Анкара също по този начин приканва за унищожаване на оръжейните наказания против Турция и световно съдействие против тероризма.
 
Турция съобщи, че е желала изгонването на кюрдски бойци и други обвинени от 2017 година, само че не е получила позитивен отговор от Стокхолм. Наред с други неща, Анкара твърди, че Швеция е решила да даде 376 милиона $ за поддръжка на кюрдските бойци през 2023 година и че им е предоставила военно съоръжение, в това число противотанкови оръжия и дронове.
 
Швеция отхвърли, че е предоставяла каквато и да е „ финансова помощ или военна поддръжка “ на кюрдските групировки или формирания в Сирия.
 
„ Швеция е главен филантропичен донор на рецесията в Сирия посредством световни средства за филантропични участници “, сподели външният министър Ан Линде пред вестник Aftonbladet.
 
„ Сътрудничеството в Североизточна Сирия се реализира най-вече посредством Организация на обединените нации и интернационалните организация. Швеция не дава целенасочена поддръжка на сирийските кюрди или на политическите или военни структури в Североизточна Сирия, а на популацията в тези региони “, добави още Линде.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР