Делът на САЩ в световното производство на най-модерните чипове, необходими

...
Делът на САЩ в световното производство на най-модерните чипове, необходими
Коментари Харесай

САЩ ще гонят 20% дял от производството на модерни чипове до 2030-а

Делът на Съединени американски щати в международното произвеждане на най-модерните чипове, нужни за работата на технологиите за изкуствен интелект (AI), може да доближи 20% до 2030 година Това сподели министърът на търговията на страната Джина Раймондо на събитие на Центъра за стратегически и интернационалните проучвания (Center for Strategic and International Studies).

Според нея това достижение е допустимо с помощта на финансирането по Закона за чиповете и науката, който обезпечава поддръжка за производството на полупроводникови съставни елементи в страната в размер на $39 милиарда. Преди година прогнозите не бяха толкоз розови, сподели Раймондо.
 Съединени американски щати ще похарчат $11 милиарда за проучвания и разработки, свързани с чипове
Съединени американски щати ще похарчат $11 милиарда за проучвания и разработки, свързани с чипове

Страната отваря Национален център за полупроводникови технологии

Досега Съединени американски щати не са произвеждали най-съвременни чипове, макар че са водещи в създаването на микросхеми и огромни езикови модели на изкуствен интелект, написа Barron`s, представен от Interfax.

За да се реши този проблем, се възнамерява не просто да се построят няколко заводи за произвеждане на чипове, а да се сътвори пълноценна верига за доставки в страната, сподели министърът.

От подписването на Закона за чиповете и науката през 2022 година американският частен бранш разгласи вложения в производството на полупроводници в размер на $200 милиарда, само че неотдавна фирмите се оплакаха от бавното систематизиране на средствата, планувани от този закон, написа Barron`s.
 Сам Алтман желае да набере над $5 трилиона за нови чипове. Да, трилиона
Сам Алтман желае да набере над $5 трилиона за нови чипове. Да, трилиона

Изпълнителният шеф на OpenAI желае тотално да промени полупроводниковата промишленост

По-специално Intel отсрочи началото на производството на чипове в цех в Охайо през февруари заради тази причина.

Според Раймондо договарянията с представители на промишлеността са сложни и единствено дребна част от тях евентуално ще получат финансиране.

Министерството на търговията чака 28 милиарда $ от плануваните по програмата 39 милиарда $ да бъдат изпратени на производителите на най-модерните чипове, до момента в който съгласно неговия началник те самите са поискали над 70 милиарда $.

Приоритет ще се дава на планове, които ще стартират да работят до 2030 година, изясни Раймондо. В същото време отделът ще се опита да влага в реализиране на задачите на националната сигурност, а не да разпределя средства сред огромен брой компании.
 Производителите на чипове в света с най-големи доходи за 2023 година
Производителите на чипове в света с най-големи доходи за 2023 година

За първи път TSMC зае първо място

Съединени американски щати не би трябвало да влагат толкоз доста, колкото други страни, като се има поради, че най-големите купувачи на авангардни чипове са американските Apple, Nvidia, Microsoft, Гугъл и Amazon.com, сподели министърът. Друг позитивен фактор е фактът, че водещите разработчици на сходни чипове също са американски - Nvidia и Advanced Micro Devices (SPB: AMD) (AMD).

Китай похарчи 41 милиарда $ за поддръжка на полупроводниковата промишленост предходната година, а Тайванската компания за произвеждане на полупроводници (SPB: TSM) (TSMC) отдели 30 милиарда $ за разширение на потенциала.

Министерството на търговията на Съединени американски щати също усилва вложенията в чипове за коли, отбранителни системи, здравно съоръжение и инфраструктура. Законът за чиповете и науката ще обезпечи най-малко 2 милиарда $ финансиране за бранша, само че действителната сума се чака да бъде доста по-висока, сподели Раймондо. BAE Systems, Microchip и Global Foundries към този момент са получили 1,5 милиарда $.
 Най-голямата задгранична инвестиция в историята на Германия: Intel строи заводи за чипове на стойност €30 милиарда
Най-голямата задгранична инвестиция в историята на Германия: Intel строи заводи за чипове на стойност €30 милиарда

Американският колос желае още веднъж желае да е световен водач

Освен това министърът означи риска от несъразмерна взаимозависимост от един район в региона на чиповете, най-важният софтуерен артикул на 21 век.

" Целият изкуствен интелект, определящата технология на нашето потомство, работи на чипове ", сподели Раймондо. " Представете си какво би било, в случай че всичко беше доставено от няколко азиатски страни. Говорим за огромни езикови модели за военно образование, нуклеарна симулация, спътници, биотероризъм. Съединените щати не могат да бъдат водач в света, в случай че не са негов водач в региона на такива технологии и нововъведения, в това число в производството.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР