Дебатите за пращането на оръжието за Украйна и конкретният реквизит,

...
Дебатите за пращането на оръжието за Украйна и конкретният реквизит,
Коментари Харесай

Пращаме оръжията на Украйна, темата разцепи ПП и БСП

Дебатите за пращането на оръжието за Украйна и съответният атрибут, разказан от Министерството на защитата и заведен в секретното деловодство на Народното събрание разцели парламентарните групи на Българска социалистическа партия и Продължаваме промяната. А самото решение за съглашението сред нашето военно ведомство и това на Киев, което бе прокарано като изключителна точка в днешното пленарно съвещание, скара и депутати от левицата, и провокира безмълвен спор сред водачите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев, а след това и в левицата. 

Бившият министър председател и вицепремиер, както и 17 депутати от групата се разделиха във връзка с мнението им дали тъкмо през днешния ден да бъде гласувана въпросната ратификация и до момента в който Василев гласоподава " срещу ", Петков просто отхвърли да натисне пулта и излезе от залата. 

В последна сметка решението бе признато със 148 гласа " за " (от ГЕРБ, Политическа партия, Движение за права и свободи, Демократична България и БВ) 46 се оповестиха " срещу " пращането на лекото стрелково оръжие и персонален състав за образование на украинските въоръжени сили. Въздържа се един - от Политическа партия. 



В Българска социалистическа партия пък, предстоящо, още веднъж се надигна мнението на Явор Божанков, че в този момент е моментът за тази стъпка, тъй като, по думите му, Русия е агресорът и мир може да се реализира само при решение на военния спор. " От едната страна са Русия, Северна Корея, Сирия, а от другата е целият останал свободен и либерален свят ", подсети Божанков. И се изрепчи на своите в групата, че дипломацията е изчерпана. " Да не мислите, че Путин просто би се плеснал по челото и би споделил: " Как не се сетих за мир ", съобщи той.

Но шефката на левицата Корнелия Нинова му опонира. И съобщи, като цитира френския президент Еманюел Макрон, че изгледи за мир в Украйна има и че той ще настъпи в избран миг. " Той не е ли евроатлантик? А чухте ли американския президент Байдън? И той е подготвен на договаряния ", добави Нинова. 

Българска социалистическа партия счита, че би трябвало да настъпи мир, който да бъде позволен посредством дипломатически диалози. И уточни редица европейски страни, които не доставят оръжие за Украйна, отсече Корнелия Нинова. 

И назова опорка изказванието, че всички пращали въоръжение на Киев. " Ако може, спрете да повтаряте като навитите човечета с ключ: " Така прави целият свят ". Ако сме народ, който си пази националния интерес, би трябвало да има качествено различен диалог. Да ви запитвам 240 народни представители - " Знаете ли какво ще гласувате през днешния ден? ". Защото до започването на съвещанието едвам 16 от 240 са ревизирали в секретното деловодство какво се гласоподава през днешния ден. Останалите безропотно, чинно и в незнание ще натиснат копче, с което ще решат един от най-важните въпроси за България ", разкри тя. 

Да, Асен Василев и Божанков са " срещу ". Важно обаче е груповото политическо решение. А нашето е " не " на оръжията за Украйна, тъй като това би ни въвлякло във военния спор, уверена е соцшефката. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР