Дебатите в парламента по вота на недоверие към правителството на

...
Дебатите в парламента по вота на недоверие към правителството на
Коментари Харесай

Дебатите по вота на доверие приключиха, гласуването - в петък

Дебатите в Народното събрание по вота на съмнение към държавното управление на Бойко Борисов за неуспех в политиката по сигурността завършиха след час и половина разисквания. От Българска социалистическа партия показаха претекстовете за претенции избор, а изявления по тематиката направиха от Движение за права и свободи, Обединените патриоти и " Воля ", която в един миг даже разгласи протест.

 Гласуването на вота на съмнение е планувано за петък от 9.00 часа, съобщи Българска телеграфна агенция. По-голямата част от дебата мина в препирни сред депутати от Обединетите патриоти и Движение за права и свободи.

Партията на Доган даде твърда поръчка, че ще поддържа вота.  " Правителство, което е източник на неустановеност и неустойчивост, на разделяне и опълчване, е нездравословно за страната. Затова от Движение за права и свободи ще гласуваме срещу това държавно управление ", съобщи в изявлението си ръководителят на придвижването Мустафа Карадайъ. Той означи, че Движение за права и свободи ще поддържа вота на съмнение към кабинета, тъй като не могат да стоят безучастни, когато държавното ръководство безпомощно разчита на хаоса. Управленският модел генерира напрежение и е източник на неустойчивост и неустановеност, съобщи Карадайъ. Други източници на неустойчивост съгласно него са нарушаването на правилата на правовата страна, ерозирането на демокрацията, свадите в кабинета и в ръководещата коалиция, отстъплението на ръководещите от евроатлантическата ориентировка на страната, трайното настаняване на ксенофобията, радикализмите и национализмите, опълчването и прокарването на разграничителни линии в обществото. В последната година сме очевидци на основаването и мощното поддържане на хранителна среда за крайния радикализъм и шовинизъм, сподели той.
    " От цялата тирада на Карадайъ разбрах, че за неустойчивостта и неприятната сигурност са отговорни Обединените патриоти, тъй като взели участие във властта ", отговори в имитация Станислав Станилов. Оперативна програма не са изпратени в Народното събрание от баба си, а от повече от 300 000 гласоподаватели и отрицанието на правото им да вземат участие във властта е отричане на представителността на тези българи, акцентира той.

    Данаил Кирилов от ГЕРБ пък съобщи, че се причислява към апела на Движение за права и свободи за понижаване на равнището на омразата в обществото. Той обаче запита Карадайъ за какво като образован човек, който има достъп до обстоятелствата, взе участие в " тази театрална режисура ", и за какво се пробва да внуши на обществото " една лъжа ".

  Националната сигурност е обезпечена щом Вие не сте във властта, господин Карадайъ, съобщи Юлиан Ангелов от Оперативна програма. Според него, когато Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са във властта дружно, тогава няма национална сигурност.

    Изборите са инструмент на демокрацията, само че не и цялата народна власт, изборите разпределят политическите сили, само че демокрацията най-много е отстояване на полезности, отговори Мустафа Карадайъ. Той добави, че репликите към него са удостоверили тревогата за положението на демокрацията. Тези, които основават хранителна среда за крайния шовинизъм, носят по-голяма отговорност, уточни той.
    Павел Шопов от Оперативна програма разяснява, че този избор има доста достолепия - първо, неговата предвидимост, и второ, че няма да мине. " Този избор го внасяте сами, без турската националистическа партия в България - Движение за права и свободи. Това е доста огромно достолепие на вота и вие бележите голямо израстване ", обърна се той към Българска социалистическа партия. И вие сте осъзнали, че който се допре до Движение за права и свободи, гори, разяснява Шопов и изрази вяра от тук нататък това бъде трайна политика на левицата. Движение за права и свободи скоро ще разиграе етническата карта, и то по най-свирепия и нечовечен метод, поради това, че не са във властта, предизвести Шопов.
    " Опитвате се да измиете виновността си във връзка с националната сигурност, като трансферирате всичко във връзка с Движение за права и свободи ", репликира го Ерджан Ебатин /ДПС/. Опитвате също по този начин да печелите избори, които усещате, че ще загубите, също на гърба на Движение за права и свободи, добави той. " Само че Движение за права и свободи ще ви излезе доста огромен залък и няма да можете да преглътнете тази хапка, тъй като това, което вършиме във връзка с националната сигурност като разделяте нацията, тази отговорност няма да може да избяга от вас ", сподели Ебатин. Той разяснява, че ГЕРБ не прави политика за обединяване на нацията, като взима амортизирани фрагменти от Движение за права и свободи с властови упоритости.
    Милен Михов от Оперативна програма разяснява, че четейки претекстовете в бранш " Отбрана ", остава с усещането, че са писани на " Позитано ", само че в друго време и за различен министър.
    Сменяте се по върховете на държавната власт години наред, обвинявате се в едни и същи неща, харчите скъпо парламентарно време, без да си давате сметка какъв брой коства то на данъкоплатците, съобщи Пламен Христов от " Воля ". Той изясни, че от групата няма да вземат участие в дебатите, тъй като празнословието от трибуната няма да помогне на нито един български жител. Според него на народа му е пристигнало до гуша от лицемерието на политиците. Той моли депутатите да отидат в изборните си региони и да свършат нещо потребно за жителите, както го правели от " Воля ". Народът съди по делата, време е да го разберете, сподели още той. 

От името на вносителя Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се опита за следващ път да вкара конспирация сред премиера Борисов и ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов с имитация от трибуната, че " даже и Цветанов не отбрани Борисов в този спор ".

Очевидно, това беше основният военен боеприпас на левицата през днешния ден, защото репликата на Нинова беше трансформирана и в съществена позиция на партията за коментар на брифинг в коридорите на Народното събрание след вота. " Шокирани сме от обстоятелството, че никой от ГЕРБ не излезе да се изкаже от трибуната по време на дебата по вота на съмнение. Даже водачът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов не отбрани сепия министър председател и своето държавно управление. ", съобщи на конференцията представителят на депутатите от Българска социалистическа партия Елена Йончева.

Самият Цветанов избра сбито да заключи също на брифинг в коридорите на Народното събрание: " Българска социалистическа партия различен път да ни пита, преди да внесе избор на съмнение - несъстоятелни са! "

" Не чух сериозен спор, по-безсислен и презрян избор не съм виждал. ", разяснява в резюме и вицепремиерът Красимир Каракачанов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР