Дебатите около държавния бюджет са изключително оживени още от миналата

...
Дебатите около държавния бюджет са изключително оживени още от миналата
Коментари Харесай

Фискалната позиция на България - по-добра от общото мнение

Дебатите към държавния бюджет са извънредно оживени още от предходната година - резултат от неразбираемия резултат от пандемията и разноските за напълно нови и неприлагани социално-икономическите ограничения за оправянето с следствията от нея - само че в края на годината стават още по-нажежени поради идните тогава парламентарни избори през 2021 година Дебатът остава централен както преди, по този начин и след предишните избори, а поради идните предварителни такива, се обрисува да се води през цялата година.

През последните месеци доминират главно политически оценки за фискалното положение на страната, само че от данните за първите три месеца, както и предварителни данни за април, към този момент може да се даде малко по-ясна оценка на обстановката.

Консолидираната фискална рамка за 2021 година е планувана с недостиг от малко под 4 .9 милиарда лева . , който не е отмерено разпределен през годината, т.е. в някои интервали ще е по-висок, а в други – по-нисък.

Дефицитът за първите три месеца на годината е 619 млн. лева , което е резултат от главно от по-високи дотации за бизнеса, обществени разноски (включително – пенсии) и нарастване на приходите в бюджетния бранш. На първи взор нарастването наподобява стряскащо, само че би трябвало да се има поради, че тези разноски липсват през първите три месеца на миналата година, т.е. има чисто статистически резултат. Той следва да стартира да понижава от средата на годината, когато влизат в действие:
схемата за опазване на работни места 60/40 (във всичките ѝ разновидности); нарастване на минималната пенсия до 300 лв. от януари и разпределяне на „ еднократни “ месечни добавки към пенсиите от 50 лева.; усилват се някои обществени разходи; отпускат се добавки към възнагражденията на работещите на първа линия.
Ако има измама тук, тя е че другите ограничения се планува да работят за друг интервал от време, само че за не повече от половин година, защото резултатът от пандемията стартира да отшумява, темповете на имунизация набират скорост и прогнозата е икономическият и обществен живот да се възстановява. От фискална позиция това е изцяло рационално.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР