Дебатът в парламента дали да предоставим или не военно-техническа помощ

...
Дебатът в парламента дали да предоставим или не военно-техническа помощ
Коментари Харесай

Личното мнение на Заков - дебатът за помощта за Украйна е закъснял

Дебатът в Народното събрание дали да предоставим или не военно-техническа помощ на Украйна е малко просрочен. Това счита военният министър Драгомир Заков по тематиката, която и в неделя вечер събра на съдружен съвет ръководещите партии. Другите европейски страни са провели своите диспути преди още месец и дават помощ на Украйна. Въпреки това Заков отхвърли непосредствено да отговори на въпрос дали счита, че би трябвало да дадем оръжие на Украйна с аргумента, че е министър на защитата и като подобен няма право на персонално мнение, а извършва закона. Очевидно в обединението няма единно мнение, по тази причина е вярно това да се вземе като решение от Народното събрание.

Индиректно обаче повтори няколко пъти, че като член на НАТО би трябвало да заявим недвусмислено позицията си. Също по този начин в отговор на въпрос на какво би посъветвал депутатите от Политическа партия, Заков съобщи, че като посланик " в никакъв случай не може да кажа, че страна жертва не би трябвало да бъде предпазена ".

НАТО и участието ни в Алианса ни защищават от директен боен спор, уверен е Драгомир Заков. " България е член на НАТО и не мога да си показва България да бъде въвлечена във война, НАТО е поръчител за това. "

Има ли какво да дадем на Украйна? По думите на Заков сега България може да даде единствено годни муниции на Украйна. " България не може да даде този необикновен тип съоръжение, от което има нужда Украйна, да вземем за пример самолети и противовъздушни системи и така нататък "

Той разгласи още, че Министерството на защитата към този момент е задвижило процедура по даване на каски и бронежилетки за популацията на Украйна. Процесът е почнал преди апела на президента Румен Радев за такава помощ. Тази помощ е годна за потребление от цивилно население.

Миговете

Според Драгомир Заков е явно, че миговете не можем да ги ремонтираме в Русия, Беларус и Украйна и по тази причина би трябвало да се вземат бързи и оперативни решения за въздушната ни защита. На въпрос за отделените в бюджета 88 млн.лв. за ремонт на миговете, Драгомир Заков бе безапелационен, че тези пари и не могат да отидат в Русия, защото сега има наказания. Правят се опити самолетите да се ремонтират в Полша, само че това е краткосрочно решение. " Трябва бързо решение, обстановката е сложна и изисква бързо и отговорно решение. " Това ще стане в период до няколко месеца.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР