„Дебатът не беше изненада, беше разочарование за мнозина, които го

...
„Дебатът не беше изненада, беше разочарование за мнозина, които го
Коментари Харесай

Радан Кънев: Дебатът за България в ЕП изпусна своя фокус

„ Дебатът не беше изненада, беше отчаяние за мнозина, които го следиха от България, тъй като най-големият риск, който стоеше пред този спор се осъществя. И това е рискът дебата да се трансформира в огромна степен в партийно-политически конфликт и не толкоз на българско, колкото на европейско равнище ", по този начин разяснява в „ Преди всички " Радан Кънев от Европейската национална партия снощния спор за България в Европейския парламент.

На сесията се обсъждаше сериозна резолюция за върховенството на закона в България с създател ръководителя на комисията по цивилен свободи, документът ще се гласоподава в четврътък.

„ Дебатът в огромна степен изпусна своя фокус. Неговият фокус е положението на правосъдната система в България и изключително на прокуратурата, която не отговоря на европейските стандарти. Вместо това престрелките сред левица и десница в Екологичен потенциал заеха главно място в дебата " - сподели още Кънев.

„ А подобен разговор в България липсва сега. България би трябвало да извърши всички рекомендации от отчета на Европейска комисия. Има огромна разлика сред тематиките свързани с върховенството на правото и ефикасната работа на правосъдната система и разнопосочните стремежи вкарани в проекторезолюцията - изборната акция да бъде на друг от българския език, ситуацията в пандизите, истанбулска спогодба и жилищата на ромите... "

Според Радан Кънев, това което липсва в проекторезолюцията и в дебата през вчерашния ден е положението на правосъдната система в България:

„ В България има завладяване на правосъдната система от мафията. Последствията от това са политическа корупция и нетърпимото положение на медийния пазар в България. Тези три съществени акцента - моя самодейност за дебата - се размиха в дебата и в проекторезолюцията в голям брой други проблеми.

А тук главният проблем е, че резолюцията се трансформира в план на условно левият център на Екологичен потенциал с помощта на пасивността на моята партия. Аз сложих тези проблеми още преди митингите в България ".

„ Всички рекомендации на Европейска комисия би трябвало да бъдат спазени - в това число и контролът над Главния прокурор. Затова е необходим разговор и консенсус и това би трябвало да се случи в една спокойна политическа конюнктура в България ", уточни в „ Преди всички " Андрей Ковачев от ЕНП.

По думите на Кънев през вчерашния ден на дебата е имало положителни неща:

„ Едното бяха изказванията в лицето на представителя на немското държавно управление и на комисаря по правораздаване Дидие Рейндерс, които ясно споделиха - има съответни условия на Европейска комисия, по които има доста думи и никакви каузи... "

Според Андрей Ковачев това господство на закона значи също по този начин религия в контролните институции на Европейски Съюз - това са Сметната палата и ОЛАФ:

„ Такива неща като това, че европейските фондове на България би трябвало да се спрат, с цел да се оправят нещата - не съм чувал в миналото и когато ние бяхме в съпротива, да споделяме такива неща. Това обаче през вчерашния ден не би трябвало да се генерализира като главно мнение на Екологичен потенциал за България. Даже в тази резолюция няма такова нещо. "

По думите на Радан Кънев, с цел да получи българското държавно управление условната поддръжка на ЕНП и да получат по-балансирани мнения на Европейска комисия и на съвета, от държавното управление са поели безапелационен ангажимент, че ще стартират забавените промени последните 10 години.

" За мен е значимо да се усъвършенства положението на българското правораздаване и българските медии. Защото той през вчерашния ден получи поддръжка под изискване. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР