Дебатът между учените, защото такъв съществува, какъв реално ще бъде

...
Дебатът между учените, защото такъв съществува, какъв реално ще бъде
Коментари Харесай

Ето как дори малка ядрена война ще повлияе на планетата

Дебатът сред учените, тъй като подобен съществува, какъв действително ще бъде резултатът от една нуклеарна война на Земята, още веднъж се разгоря неотдавна. Най-изучаваният сюжет е лимитирана нуклеарна война сред Индия и Пакистан, където към 100 нуклеарни бойни глави се детонират главно в градски региони.

Според доста анализатори, в сходна злополука към 20 милиона души ще загинат в границите на седмица от директните резултати на детонациите, огъня и радиацията. Но нуклеарните детонации ще възпламенят огън на необятни площи, което ще изпрати тонове сажди и остатъци в стратосферата.

В упоменатия сюжет до към 6.5 тона сажди могат да се изхвърлят в горната част на атмосферата, блокирайки слънцето и причинявайки забележителен спад на междинните температури на повърхността. Ще намалеят дъждовете на всички места по планетата и резултатите може да продължат даже и десетилетие.

Тази екологическа злополука ще засегне световната продукция на храна. Така да вземем за пример продукцията на царевица в Съединени американски щати ще спадне с 12%,. Продукцията на ориз в Китай ще спадне със 17%, продукцията на царевица с 16% и продукцията на зимна пшеница с 31 %.

Само сходни спадове в производството ще подложат към 2 милиарда души на риск от апетит. 

Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР