ДДС за ресторанти и заведения, както и за другите видове

...
ДДС за ресторанти и заведения, както и за другите видове
Коментари Харесай

Ресторантьори настояват за запазване на ДДС за заведенията

ДДС за заведения за хранене и заведения, както и за другите типове туризъм да остане трайно 9 на 100. За това упорстват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Диференцираната ставка на Данък добавена стойност за заведения за хранене и заведения бе въведена, с цел да поддържа най-засегнатия икономическия бранш от международната пандемия на Ковид-19 и аргументирана със спецификите на туристическия бизнес. Не може в навечерието на изборите да се употребява управническото безвремие и отвод от вдишване на отговорност, с цел да се играят игри с бъдещето на цялостен един бранш, акцентират от Изпълнителното бюро на национално показаната организация с 36 районни структури.

Мярката би трябвало да се трансформира в трайна, както е в множеството страни от Европейски Съюз. В момента Данък добавена стойност за кетъринг и заведения за хранене в Европейски Съюз даже е понижен до ставки от порядъка на 4-5 на 100, напомнят от БХРА.

Намалението на Данък добавена стойност за заведенията за хранене е мярка не за понижаване на цените в заведенията за крайните клиенти, а за стабилизиране на бранша и по-лесно понасяне на загубите, нанесени от поредицата от рецесии, акцентират от браншовата конструкция.

От БХРА припомниха и че всички водещи политически сили са декларирали поддръжката си мярката да остане трайна преди последните парламентарни избори, след които обаче не се образува постоянен кабинет. Ако не желаят да банкрутират ресторантьорския бизнес у нас, политиците би трябвало да съблюдават обещанията си, а не просто да ги дават преди избори и по-късно комфортно да ги не помнят, безапелационни са от БХРА.

От национално показаната организация декларират, че ще бранят икономическите си ползите и оцеляването на бизнеса си с всички позволени от закона средства.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР