Давани са пари авансово много по-напред, отколкото е извършено строителство.

...
Давани са пари авансово много по-напред, отколкото е извършено строителство.
Коментари Харесай

АМ Хемус според регионалния министър: Българите сме си купили магистрала на зелено

Давани са пари предплатено доста по-напред, в сравнение с е осъществено строителство. Това заключи служебният районен министър ахр. Виолета Комитова във връзка с Автомагистрала „ Хемус ”. По нейни думи, в действителност има строителство единствено на една част от автомагистралата, която „ би трябвало да бъде приключена (изцяло) ”. Никой няма интерес да се стопира строителството, уточни Комитова.

До 2020 година изпълнителят „ Автомагистрали ” ЕАД има 1,38 милиарда лв. задатък, с цел да строи Автомагистрала „ Хемус ”. 675 млн. лв. са раздадени за доставка на техника, продължи Комитова и сподели контракт от 2 листа за 100 млн. лв.. Според нея, става въпрос за „ едва обезпечени задатъци, с голям риск ”. Оказа се, че Комитова даже не знае къде са обезпечени подписаните контракти – досегашният началник на „ Автомагистрали ” ЕАД Стоян Беличев бил споделил само, че има „ някакви застраховки на парите в няколко застрахователни компании ”, по думите на Комитова. Няма банкови гаранции, посочи тя. Ще се постараем да продължим да работим с компаниите, получили задатъците, сподели районният министър.

Какво в действителност се строи

Трябва да се прави разлика сред ново строителство, какъвто е казусът с Автомагистрала „ Хемус ” до Шумен, и ремонт, акцентира Комитова. Тя уточни една от най-големите разлики сред двата типа активност – отчуждаването на земя, което може да трае доста време, поради противоречие за даваната от страната цена или неспособност да бъдат открити притежателите на земята. Преди това обаче се изготвя обстоен организационен проект (ПУП) След това редът за сполучливо и обикновено привършване е следният – прави се капиталов план, със съответните проекти и вероятно се издава позволение за градеж, след което се строи и се завършва с Акт 16 т.е. обектът бива пуснат в употреба.

– 51 километра от Автомагистрала „ Хемус ” сега се строят и те са част от така наречен сектори 1, 2 и 3. Фирмите работят, не могат да спрат, уверена е тя. Участъци 4, 5 и 6 имат направени подробни устройствени проекти (ПУП) т.е. те са едвам в първа фаза на реализация т.е. още доста надалеч от същинско строителство. Останалите сектори – 7, 8 и 9, даже нямат Подробен устройствен план. Тези сектори (7, 8 и 9) са 89 километра.

1,8 милиарда лв. са отделени за сектори 7, 8 и 9, а 1,95 милиарда лв. – за сектори от 1 до 6, сподели Комитова. Според нея, за сектори 7, 8 и 9 " всички данъкоплатци сме си купили автомагистрала на зелено ". А ахр. Влади Калинов добави, че не знае по какъв начин се дефинира цена на нещо, за което още няма план!

Има прокуроска инспекция, има одит на Сметната палата за ситуацията с Автомагистрала „ Хемус ” – всичките тези цифри не са наша небивалица, съобщи Комитова.

Заместникът на Комитова – проектант Иван Шишков (той беше проектант на регион „ Триадица ” в София и след скандалния случай с умрял след токов удар юноша, като до момента нито една институция, най-много прокуратурата и водената от Йорданка Фандъкова Столична община не дават информация какво се случва – ще има ли обвиняване и за кого), разяснява, че казусът със забавянето е, че не се е направил повсеместен план за Автомагистрала „ Хемус ”. Нищо не е пречело, е неговата позиция. Именно поради неналичието на подобен повсеместен план, в този момент разнообразни сектори са на разнообразни етапи, даже няма направени капиталови проекти – дадени са пари напред за нещо, което не е планувано, сподели Шишков. Затова нито той, нито Комитова не могат да кажат по кое време ще бъде приключена и пусната в употреба автомагистралата. Абсурдно е до 2024 година да бъде приключена, както е обещавано от Бойко Борисов , сподели и зам.-регионалният министър Тодор Анастасов.

За похлупак проектант Влади Калинов, който години наред беше началник на " Общински строителен надзор " в Столична община и в този момент е шеф на ДНСК, сподели, че мъчно щяло да се откри в случай че има несъблюдение по проект и съгласно строително позволение.

По адрес на Стоян Беличев Комитова изясни, че той може да си подаде документите на състезанието за нов шеф на " Автомагистрали ". Може да бъде определен, новото управление на " Автомагистрали " ще бъде определено евентуално откакто ние не сме на власт, сподели тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР