Даваме зелена светлина на дълго чакани пътища за 3 милиарда

...
Даваме зелена светлина на дълго чакани пътища за 3 милиарда
Коментари Харесай

Министър Нанков: Даваме „зелена" светлина на дълго чакани пътища за 3 милиарда лева

Даваме „ зелена " светлина на дълго чакани пътища за 3 милиарда лв.. Това съобщи Николай Нанков, министър на районното развиване и благоустройството в изявление за в. " Стандарт ".

- Министър Нанков, министър председателят Бойко Борисов сложи като главен приоритет ремонта на пътища. Къде ситуацията е най-тежко и какви дейности ще бъдат подхванати?
- Най-тежко е положението на пътищата, които не са били главно ремонтирани през последните 30-40 години. По тях има най-вече дупки, тъй като години наред политиката е била те да се запълват в края на зимния сезон. После всички знаем какво се случва – дупките се отварят още веднъж и всички са недоволни, тъй като това е все едно да наливаш пари в каца без дъно. Затова нашето предпочитание е да променим генерално модела. Целта е не да се вършат кърпежи, а пътищата да се рехабилитират. Сега годишно се обновяват главно към 400-450 км. С въвеждането на тол системата и предстоящите от нея доходи от към 1 милиард лв. годишно, ще има финансиране, с което може да увеличим размера на работа 3-4 пъти. Така за 6-7 години ще сме подготвени с цялостната рехабилитация на републиканската пътна мрежа.
Но до момента в който толът стартира да носи доходи, се постанова да се работи както до момента. Вече на някои места по автомагистралите „ Тракия " и „ Хемус " са запълнени рисковите дупки. Приоритетно ще се изкърпват неравностите по автомагистралите, първокласните и второкласните пътища. Но би трябвало да държим сметка и за атмосферните условия. Няма по какъв начин да се работи при сняг и дъжд и след това да желаеме качество.
- Вече обявихте, че през 2018 година ще бъдат ремонтирани превантивно 570 км от републиканската пътна мрежа. На кои места ще се прави това?
- През април, тъй като както виждате зимата се завърна, ще бъде осъществен обстоен оглед на положението на републиканските пътища и прилежащите мостови уреди. Приоритетно ще се ремонтират автомагистралите, първокласните пътища, както и най-натоварените сектори от второкласната и третокласната пътна мрежа. Целта е ремонтните действия по главните посоки да приключат преди началото на дейния летен сезон. През т. година ще продължат строително-ремонтните работи по първокласния път София – Перник при Владая. Ще бъде приключен ремонтът на Автомагистрала „ Черно море " при Варна, който стартира през 2017 година, на пътя Златни пясъци – Варна и други Планирано е да приключи и ремонтът на правата от Софийския околовръстен път сред Казичене и Автомагистрала „ Тракия ", където през м. година бе ремонтирано платното в посока София. Ще бъдат ремонтирани и близо 17 километра от пътя София – Бургас, в сектора Сливен – Петолъчката.
Много значими са и ремонтите на второкласни и третокласни пътища, които се правят със средства от Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014-2020 година В момента главно се ремонтират над 215 км. Това са 28 прави със междинна дължина 17-18 км всяка, които са значими за живота на хората по места, за развиване на бизнеса и туризма.
Но това е единствено част от огромните строителни действия през 2018 година Тази година Министерство на регионалното развитие ще даде „ зелена " светлина на строителството на извънредно значими и дълго чакани пътища за близо 3 милиарда лева В това число влизат обекти, които са в осъществяване, други, на които следва пускане на строително-монтажните работи и трети, които са пред оповестяване на тръжната процедура. Тук, в случай че желаете конкретика, са новите сектори от „ Хемус ", пътят Русе - обхода на Бяла, остарелият път сред София и Пловдив, правите Мездра-Ботевград и Видин –Ружинци, за модернизацията на които държавното управление пое ангажимент. И още - разширението на Софийския околовръстен път в сектора от „ Цариградско шосе " до ж.к. „ Младост ". И още доста други.
Очертава се доста добра година. Единствената заплаха е в самите нас като общество и политическа класа - да не разрушим постигнатото тъкмо когато сме покрай огромните триумфи. Затова съм изцяло откровен като споделям, че съм благополучен, когато режем лента, само че още по-щастлив - когато вършим първа копка. Защото това значи, че заплахата от безпределно обжалване на процедурата е отминала. И скоро след старта на строителството българските жители и туристите ще могат да се радват на нова инфраструктура.
- Шофьорите в този момент роптаят поради дупките по пътищата, само че всяко лято се оплакват от „ тапи " по пътищата поради ремонтите. Има ли метод това да се избегне? Възможно ли е част от ремонтите да се правят през нощта?
- Извършването на ремонтни действия през нощта е допустимо и там, където разрешават изискванията, се прави. Например, през 2017 година ремонтът на пътя през Владая беше изпълняван главно през нощта, с цел да не се затруднява пътуването сред София и Перник. През нощта се работеше и на Автомагистрала „ Хемус ", и на Автомагистрала „ Тракия ". Но това изисква да се обезпечи доста по-голяма сигурност освен на придвижването, само че и на работещите. През новия строителен сезон още веднъж ще се работи през нощта там, където е допустимо, само че и оптимално ще се употребява светлата част от денонощието - работа от рано заран, с цел да може плануваните ремонтни действия да завършват колкото се може по-бързо, като се съблюдават, несъмнено, и софтуерните периоди за осъществяване на всяка строителна активност.
По автомагистрала „ Хемус ", да вземем за пример, през това лято ще продължат ремонтите на виадукти и тунели. За да не затрудняваме водачите, ще работи по графици, тъй че от началото на дейния туристически сезон - 15 юни, да няма „ тапи " и тапи по аутобана. Ако има поправки, ще бъдат по долното стоене на мостовите уреди, с цел да не пречат на трафика.
- Съобщихте, че по планове на АПИ за обезопасяване на пътната инфраструктура са нужни към 3 милиарда лева Как са направени тези калкулации и за какво би трябвало да бъдат подадени към Европейска комисия?
- В момента Европейската комисия е в развой на подготовка на Стратегическата рамка за пътна сигурност за интервала 2020-2030 година, чийто план се чака да бъде оповестен при започване на май 2018 година Брюксел си слага амбициозната задача с реализацията на не доста скъпи, само че ефикасни ограничения и добра съгласуваност сред институциите, да се реализира понижаване на смъртните случаи и сериозните пострадвания в ПТП с 50% за интервала 2020 - 2030 година В тази връзка държавите-членки, в това число и България, би трябвало да дават на Комисията прогнози за нужните вложения, които да се вземат поради при дебатите за многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз за интервала след 2020 година Разчетите в региона на пътната инфраструктурата бяха направени от АПИ на база на съществуващите практики. Мерките за възстановяване на сигурността са значителен детайл от всеки инфраструктурен план, без значение дали той се реализира със средства от Оперативна стратегия „ Региони в напредък ", Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура ", по стратегиите за трансгранично съдействие или по плановете на АПИ за поддръжка и рехабилитация на пътната мрежа. Стойността на тези ограничения във всеки план варира от 5-6% до 13%, което прави приблизително 8%. Така на база на тези проценти е изчислено какъв брой средства са нужни за възстановяване на сигурността на съществуващите пътища, както и на тези, които ще се построяват. Според анализите на АПИ, с цел да бъдат републиканските пътища безвредни, са нужни към 3 милиарда лева Тези данни са подадени на Министерство на вътрешните работи, което ще ги заключи и даде на Европейска комисия.
- Чули ли сте вица, че съгласно Стивън Хокинг до 100 години хората ще изоставен Земята, което ще е малко тъжно, тъй като тогава таман ще сме приключили автомагистрала „ Хемус "?
- Да, чувал съм го. И мога да ви уверя, че това изказване ще си остане анекдот. Защото като министър имам упоритостта през този мандат да се построят оптимален брой прави от автомагистралата, която ще съживи Северна България. За останалите сектори ще основа организация по тежките процедури, предшестващи разрешителното за градеж. „ Хемус " ще е напълно подготвена до 2025 година и от София до Варна ще се пътува по този начин бързо и удобно, както сега от столицата до Бургас по „ Тракия ". На всички ни се желае нещата да стават по-бързо и в случай че може с магическа пръчица, само че има процедури, от които няма по какъв начин да избягаме. Смятам, че темповете са положителни. На 27 март планираме първа копка на нови 9,3 км от автомагистралата – от Ябланица до пътен възел „ Боаза ". До два месеца ще започват и действителните строителни работи на още 16,5 км от п. в. " Белокопитово " до п. в. „ Буховци ". Срокът за създаване и на тези прави е две години, само че ще бъдат изпълнени предварително за година и половина. Паралелно с това се прави планиране на 52 км от „ Боаза " до разклона за Плевен-Ловеч. И за мен е извънредно значимо, че новият план на този сектор икономисва към 350 млн. лева на държавния бюджет, тъй като няма да бъдат построени 3 тунела и 17 други уреди - мостове, виадукти, които са скъпи за осъществяване и поддръжка. Тази година ще бъде стартиран търгът за строителство и в случай че няма обжалвания на процедурата и в случай че времето разрешава, още през есента действителните строителни действия ще могат да стартират. Отделно се прави планиране на още 85 км до пътя Русе-Велико Търново. Отсечката още веднъж ще е разграничена на три лота и ще се извършва на инженеринг. С други думи, в строителство тази година могат да бъдат 77 км, а другите ще се проектират. Паралелно ще се ремонтират мостови уреди и тунели по „ Хемус ". Така че ще се работи на необятен фронт. Но по-важното е, че построяването на автомагистралата ще даде позитивен подтик за развиване на целия район.
- Докъде ще стигне „ Струма " и по какъв начин вървят процедурите там?
- Строителството по автомагистрала „ Струма " напредва с бързи темпове и тази година следва да бъдат пуснати предварително още 30 км – сред Благоевград и Крупник и Кресна - Сандански, което ще облекчи доста трафика и ще увеличи сигурността на придвижване. Очакваме скоро да бъдат класирани компаниите, които аплайват за създаване на тунел „ Железница ", който ще бъде най-дългият у нас. Работи се на високи обороти, тъй като автомагистрала „ Струма " е част от кулоар номер 4 - единственият, който минава единствено през държави-членки на Европейски Съюз и реализира отвесната връзка сред Севера и Юга, сред Дрезден - Братислава, Будапеща, София и Солун. За страдание, проблематичен остава най-скъпият и сложен сектор - през Кресненското дефиле, тъй като определеният Източен вид на трасето е в развой на обжалване. Чувам, че зелените са почнали подписка за Кресненското дефиле. Тяхно право е, макар че напълно транспарантно беше утвърден вид на трасе – сътрудниците от АПИ и от другите виновни институции застанаха зад него с тежестта на експертизата си. Дори в символ на благосклонност имахме подготвеност по молба на зелените да обсъдим изключително още един план, на който те дадоха публичност. Но планът по този начин и не е постъпил в АПИ. Не разбирам държанието им на фона на нашата благосклонност. На 2 април следва дело по обжалване на Оценка на въздействието върху околната среда – дано оставим съдът да реши чии причини са по-силни. Ние сме отворени за разговор с всички, водени от най-важното – опазване на живота и здравето на хората.
- Друга гореща тематика е скоростният път София-Видин. Ще започва ли строителството на някоя от правите още тази година?
- Предстои да започват публичните поръчки за двата най-тежки сектора от пътя сред Видин и Ботевград. Това са правите Видин – Ружинци и сред Мездра и Ботевград. Участъкът от Мездра до Ботевград, като се изключи че ще се рехабилитира, ще се разшири до габаритите на скоростен път с по две ленти за придвижване в посока. От Ботевград до Видин пътят ще бъде с магистрални габарити - ще има и спешна лента.
- Жители на Северозападна България стачкуваха, тъй като не виждаха да се приема концепцията им за тунел под Петрохан. Премиерът Борисов разгласи, че в случай че се прави такова оборудване, то ще е на концесия. Мисли ли кабинетът в тази посока?
- Кабинетът освен мисли, само че и предприе съответни дейности в тази посока. Министерският съвет одобри решение да поддържа реализацията на плана за тунел под прохода „ Петрохан ", който ще бъде квалифициран за концесия. Предвижда се още през месец май тази година Агенция „ Пътна инфраструктура " да организира процедура за избор на реализатор на прединвестиционно изследване за тунелно прекосяване през прохода. Ще бъдат извършени всички нужни подготвителни процедури и планът ще бъде препоръчан на вложители, с цел да се осъществя посредством публично-частно партньорство.
- Ще се увеличи ли контролът върху строителството и ремонтите на пътища, тъй че да не виждаме проблеми на нови или преди малко ремонтирани прави?
- Решили сме да предприемем твърди ограничения във връзка с качеството на строителните работи. Една от стъпките в тази посока ще бъде удължаването на гаранционните периоди на 6-7 години за новото пътно строителство. Не може да има гаранционни периоди от 6 месеца или година. Трябва да бъдат по 6-7 година, с цел да работят компаниите по-прецизно и качествено. Защото в противоположен случай всички деформации, появили се по време на по-дългия гаранционен период, ще са за тяхна сметка.
- С пролетните дъждове се засилват и свлачищата. Кои са най-опасните места и какви ограничения ще се подхващат?
- От над 2100 регистрирани свлачища в страната, най-невралгични са в западната част на Дунавското крайбрежие, Северното Черноморие и Източните Родопи. Извършва се регистрация и непрекъснат мониторинг на процесите. Динамиката на придвижване на свлачищата се следи посредством контролно-измервателни системи и при индикации за по-силно придвижване се подхващат ограничения. С цел предварителна защита са построени и не престават да се построяват дренажни уреди за отводняване на проблематичните региони и изсушаване на почвения пласт. В бюджета на Министерство на регионалното развитие за тази година са планувани над 19 млн. лева за геозащитни действия. За подсилване на всички свлачища в страната обаче са нужни над 1 милиарда лв.. На фона на тази сума бюджетът на министерството е извънредно непълен. Не са задоволителни и плануваните в Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 -2020 " над 65 млн. лева, с които 29 свлачища ще бъдат проучени и укрепени, а в други 26 ще бъдат инсталирани контролно-измервателни системи за непрекъснат мониторинг на геодинамичните процеси и правене на прогнози за развиването им. Затова би трябвало да се търсят дълготрайни решения. Обмисля се основаването на Фонд за превъзмогване на вредите след естествени бедствия. Това е едно от решенията за справяне с дефицита на средства на страната за такива цели.
- Подготвя се нов закон за ВиК. Как ще намерите салдото сред нужните вложения в бранша и социално-приемливата цена на водата?
- Намирането на баланс е извънредно значима задача, тъй като, както всички към този момент знаем, ВиК секторът е значим, само че хронично недофинансиран. Дължината на ВиК мрежата е 90 000 километра! И тя би трябвало да се поддържа в редовност 24 часа в денонощието! Категорично обезпечаването на средства за прехрана на бранша не може да става през увеличение цената на водата. Експерти на Световната банка създадоха план на тактика за финансиране на бранша с обособени оферти – банкови заеми, лизинг, публично-частно партньорство и други. Но желая ясно да подчертая, че какъвто и метод за обезпечаване на средства да бъде определен от Министерство на регионалното развитие, прагът на обществена търпимост ще бъде непокътнат. Въпреки че е направено предложение той да отпадне.
Както нееднократно и министър председателят, и аз съм казвал, обществено уязвимите групи ще получават до 1,5 кубика безвъзмездна вода на месец. Ще бъде основан специфичен фонд, средствата за който ще се генерират от таксите на операторите и ще се изразходват за ВиК планове от страната. От друга страна ще затегнем контрола. В новия Закон за ВиК ще бъдат заложени строги ограничения против кражбите на вода. Планираме да се завишат санкциите от 3 до 5 пъти за нелегално присъединение към мрежата и нерегламентирано ползване. Желанието ми е да слага основите на нов метод в ръководството на водния бранш, който да подсигурява генерирането на задоволително доходи. За да се употребяват хората от все по-добра и все по-качествена услуга. Както посредством тол системата намерихме генерално решение за финансиране на пътния бранш и той ще бъде на цялостна самоиздръжка, по този начин желая да намерим в случай че не същото, то най-малко сходно решение и за водния бранш.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР