Датският товарен кораб Александер Мерск, превозващ 108 спасени край брега

...
Датският товарен кораб Александер Мерск, превозващ 108 спасени край брега
Коментари Харесай

Италия разреши на датски товарен кораб, превозващ мигранти, да акостира в Сицилия

Датският товарен транспортен съд " Александер Мерск ", пренасящ 108 избавени край брега на Либия мигранти, получи позволение нощес от италианския вътрешен министър Матео Салвини да дебаркира в пристанището Подзало в Сицилия, предадоха " Франс прес " и ДПА, представени от Българска телеграфна агенция.

Късно нощес корабът влезе в пристанището благодарение на влекач. " Александер Мерск " промени маршрута си в петък, с цел да се притече на помощ на 113 души край брега на Либия. В събота петима от тях - четири деца и бременна жена, дебаркираха в Сицилия.

Датският министър на имиграцията и интеграцията Ингер Стьойбер заяви през вчерашния ден, че ще изпрати писмо на италианския вътрешен министър Матео Салвини, в което ще го прикани да спомага, с цел да не остават мигрантите на кораба. " Тези мигранти са тръгнали към Италия и по тази причина Италия би трябвало да ги одобри ", сподели Стьойбер, представена от датската организация " Ритсау ".

Салвини, който е вицепремиер и водач на крайнодясната партия Лига, още веднъж съобщи през вчерашния ден, че повече няма да приема в италианските пристанища кораби на неправителствените организации, които избавят мигранти.

За първи път търговски транспортен съд се намеси, с цел да помогне на бедстващи мигранти по молба на италианската брегова защита, само че по-късно бе блокиран покрай италианско пристанище в очакване на указания от италианските управляващи, отбелязва Агенция Франс Прес. " Ние ще приемем тези хора с нормалната си човечност ", съобщи кметът Роберто Аматуна. " Днес е значим ден, тъй като показахме, че солидарността е все по този начин мощна ", добави той.

" Колко са неприятни французите "

Междувременно Салвини удостовери, че филантропичният транспортен съд " Лайфлайн " с 234 мигранти на борда няма да получи позволение да влезе в италианско пристанище, съобщи " Франс прес ". Корабът, който е нает от едноименната немска Неправителствени организации, се намира на към 30 морски благи от Малта в очакване на информация къде може да закара мигрантите. " Лайфлайн ", който плава под холандски байрак, получи възбрана за акостиране в Италия от италианските управляващи, които му споделиха да се обърне към Либия.

Салвини назова " профан " френския министър по европейските въпроси Натали Лоазо, която по-рано през вчерашния ден съобщи, че Италия е страната, която би трябвало да поеме " Лайфлайн ". " Френският министър е профан, в смисъл, че не е осведомена с ситуацията на този транспортен съд, който работи в неуважение на сигналите на италианската и либийската брегова защита. Това е транспортен съд отвън закона, който би трябвало да бъде иззет ", съобщи Салвини, без да загатва поименно Лоазо.

" Изненадан съм какъв брой са неприятни французите, отварянето на пристанището на Марсилия за този транспортен съд би било прекрасен жест и не е ясно за какво той би трябвало да идва в Италия, откакто няма нищо общо с нашата страна ", добави той.

" Франция припомня интернационалното право: когато транспортен съд избавя хора в морето, каквито са пасажерите на " Лайфлайн ", те би трябвало да дебаркират в най-близкото пристанище, което е в Малта или Италия ", съобщи по-рано Натали Лоазо. " Строго видяно на процедура би трябвало да го поеме Италия. Това не устройва всички, само че такова е интернационалното право и не сме тук да заменяме правото със закона на джунглата ", добави тя.

Италианското министерство на превоза, което управлява пристанищата, реагира с изказване. " Не е правилно, че строго видяно спасяването на взетите от " Лайфлайн " мигранти е обвързване на Италия. Операцията в никакъв случай не е била координирана с италианските управляващи, а най-близките пристанища до нея бяха тези на Либия, Малта и Тунис ", съобщи министерството.

Правителствата на Франция и Италия си разменят нападки откогато Рим затвори пристанищата си за филантропичния транспортен съд " Акуариус " с над 600 мигранти. Миналата седмица, без да загатва непосредствено Салвини, Макрон изрази страдание, че Европейски Съюз е заплашен от " сходна на проказа " надигаща се вълна на популизъм. На идващия ден Салвини съобщи, че френският президент " е прекалил с шампанското " и го провокира да одобри мигрантите, които Италия отпъжда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР