Датски учени твърдят, че е възможно рискът от диабет да

...
Датски учени твърдят, че е възможно рискът от диабет да
Коментари Харесай

Половин час бързо ходене дневно може да предпази мъжете от диабет

Датски учени настояват, че е допустимо рискът от диабет да бъде понижен с ежедневна умерена физическа интензивност, заяви в. "Дейли мейл ".
Известно е, че заседналият метод на живот може да усили риска от здравословни проблеми, като сърдечносъдови болести и затлъстяване.
Учените от университета на Копенхаген открили, че елементарни действия, като бързо вървене или работа в градината единствено 30 минути на ден, усилват равнищата на хормон, който потиска апетита и понижава кръвната захар.
Резултатите обаче се демонстрират единствено при мъже. Според експертите това може да се дължи на физически разлики сред мъжете и дамите, и на обстоятелството, че дамите общо не се претрупват толкоз.
За проучването учените са разгледали връзката сред ежедневната физическа интензивност и хормон, който може непряко на понижи заплахата от диабет. Този хормон - глюкагон-подобен пептид-1, потиска апетита, подтиква производството на инсулин и оказва помощ за събаряне на равнищата на кръвната захар.
Предишно проучване сподели, че упражненията могат да провокират обособяване на хормона, само че резултатите бяха неокончателни. За да ревизират тази доктрина холандските учени са работили с повече от 1300 мъже и дами, като са ги следили всекидневно.
Нивата на хормона са измервали преди и откакто пият глюкоза - давана на хора, които са прекомерно слаби, с цел да се хранят, което е равностойно на това човек в преддиабетно положение да получи внезапно повишаване на кръвната захар. По този метод експертите са определяли до каква степен физическата интензивност се е отразявала на секрецията на хормона.
Резултатите демонстрират, че 30-минутно придвижване с умерена интензивност усилва равнищата на хормона при мъжете, само че не и при дамите. Вероятно повода е, че дамите били дейни приблизително по 20 минути на ден.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР