Датски изследователи са установили, че обонянието се променя с възрастта.Датски

...
Датски изследователи са установили, че обонянието се променя с възрастта.Датски
Коментари Харесай

Учени: Обонянието се променят с напредването на възрастта

Датски откриватели са открили, че обонянието се трансформира с възрастта.
Датски откриватели са съумели да дефинират кои аромати с времето стартират да се усещат по-слабо.
Миризмата на кафе и бекон избледняват след 55-годишна възраст, само че аромата на портокал, малина и ванилия остават мощни , сочат данните от изследването.

Учени от университета в Копенхаген съумяха да дефинират кои миризми избледняват и кои не , сравнявайки информацията от 343 индивида на възраст от 20 до 98 години.

Изследването е посочило, че хората не губят обонянието си с напредването на възрастта , обратно на това, което в миналото е предполагала науката.

Водещият откривател Ева Хоненс де Лихтенберг Броге съобщи: „ Въпреки че способността им да усетят миризмата на пържено месо, лук и гъби е доста по-слаба, те усещат тази на портокали, малини и ванилия също толкоз добре, колкото и по-младите хора. Следователно намаляването на обонянието при възрастните възрастни наподобява много характерно. "

Интересното в тази ситуация, съгласно откривателите е, че до каква степен харесвате даден мирис не зависи от възприемането на неговата активност.

Възрастните хора също избират най-много аромата на кафе, макар че към момента не престават да се любуват на миризмата на пържена храна.

Общоизвестен факт е, че е соленото е главният усет, който най-силно се въздейства от стареенето. Тъй като вкусовите рецептори и обонянието са мощно свързани, когато става въпрос за храна, усещането ни за миризма може да бъде нарушено, в случай че в началото е било нарушено усещането за соленост, твърди Броге.

Изследването, оповестено в списанието „ Food Quality and Preferences “, може да се употребява за възстановяване на храненето в домовете за възрастни хора, където всеки пети жител е недохранван.

Изследователите се надяват, че техните открития също ще оказват помощ за повишение на удоволствието по време на хранене на възрастните хора.

" Нашите резултати демонстрират, че доколкото миризмата на храната е разпознаваема, нейната активност няма да дефинира дали тя ви харесва ", сподели Броге.

Така че, в случай че някой желае да се погрижи за възрастните хора, би било добре да усъвършенства удоволствието от храненето, а не да се интересува кои аромати са по-наситени и интензивни.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР