Дърветата са част от нашия живот и ни доставят кислород,

...
Дърветата са част от нашия живот и ни доставят кислород,
Коментари Харесай

Едни от най-интересните дървета на света

Дърветата са част от нашия живот и ни доставят О2, храна, топлота и строителни материали. Съществуват към 100 000 разнообразни типа дървета, измежду тях има някои, които са в действителност неповторими.

Баобаб

Мадагаскар се счита за родното място на баобаба. Той също по този начин е постоянно срещан в Африка и Австралия. Баобабите са най-древните форми на живот на континенталната част на Африка и доста от тях порастват още от римско време.

Удивителният баобаб или „ Маймунско хлебно дърво “ може да стигне до 30 м височина и 11 м широчина. През по-голямата част от годината остава без листа. Характерна специфичност на баобаба е огромният дънер, който служи за предпазване на вода. Баобабът може да побере до 120 000 литра вода, с цел да оцелее в условия на суша. Някои стволове са толкоз огромни, че вътре в дървото живеят хора. Има баобаби под формата на бутилка, череп и даже чайник.

Драконово дърво

Драконовото дърво в Икод-де-лос-Винос на Тенерифе, един от Канарските острови, е неповторимо. Смята се, че то е на възраст сред 650 и 1500 години, само че специалистите споделят, че е мъчно да се създадат точни изводи, защото то няма един дънер. По-скоро се състои от доста стволове, които се държат едни за други, до момента в който порастват.

Дървото има компактно листно покритие и получава своето име от смолата, която се отделя, когато кората и листата са нарязани. Жителите на Тенерифе считат, че това е суха драконова кръв и от антични времена е била употребена за лекуване на разнообразни болести.

Гигантска секвоя „ Генерал Шърман “

Гигантските секвои, които порастват в Сиера Невада в Калифорния, се смятат за най-големите дървета във връзка с размера. Най-голямото дърво е „ Генерал Шърман “ в Националния парк „ Секвоя ”, чиято височина доближава 83 метра, размерът му е към 1,486 куб. м, а тежестта повече от 6000 тона. Секвоята, е с обиколка на ствола над 24 метра, а обиколката на короната й е цели 33 метра. Най-ниският клон на фамозното дърво се намира на 40 метра от повърхността на земята.Предполага се, че дървото е някъде сред 2700 и 3000 години. Гигантската секвоя е същински натурален шедьовър и най-големият жив организъм на Земята.  Дървото носи името на героя от Гражданската война военачалник Уилям Шърман (William Sherman).

Ел Арбол дел Туле или „ Дървото на Туле “

Ел Арбол дел Туле или „ Дървото на Туле “ е голям кипарис Монтесума в центъра на град Санта Мария дел Туле в мексиканския щат  Оаксака. То е с най-голяма обиколка  58 м., диаметър на ствола 11,5 м. и височина 40 метра. Смята се, че е на към 2000 години. За известно време недоброжелатели твърдяха, че в действителност три дървета са били маскирани тук, само че деликатен разбор на ДНК удостоверява, че в действителност е едно красиво дърво. През 1994 година листата станали мъчително жълти на цвят и на всички места имало мъртви клони. Дървото умирало. Когато извикали лечители на дървета, се оказало че казусът, който е предизвикал страданието на дървото, е елементарна жадност. След задълбочени водни процедури то оживяло.

Дървото на живота

Дървото на живота в Бахрейн е най-самотното дърво в света. То се намира на най-високата точка на безплодната пустиня на Бахрейн, на стотици километри от други дървета. Смята се, че неговите корени се простират на дълбочина няколко десетки метра и стигат до водоносните пластове. Точната възраст на дървото не е известна, само че се допуска, че е на над 400 години.

Тайната на Дървото на живота обаче не е в неговия размер, възраст или форма, въпреки че то е много огромно и доста красиво. Най-удивителното е, че то стои единствено в безплодна пустиня в най-високата точка на Бахрейн, в регион, където няма безусловно никаква вода. На място, където изглеждало, че нищо не може да оцелее, това дърво излъчва самия живот.

Волемия

Независимо от неговата уникалност и хубост, забавните качества на Волемия са скрити не във външен тип, а в историята. Волемия, растяща в Австралия, е същински жив динозавър. Най-старата вкаменелост от дървото на Волемия е отпреди 200 милиона години. Когато през 1994 година учени разкрили живо дърво Волемия, те просто били зашеметени.

Точното местонахождение на тези иглолистни дървета е било деликатно прикрито, с цел да се защитят останалите дървета, от които има по-малко от 100. За да ги спасят от изгубване, през 2006 година почнала една стратегия, която разрешила на необятната общност да купи разсад и в този момент дърво от този тип може да се види в разнообразни ботанически градини.

Дърво Пиранжи

Дървото Пиранжи се намира покрай град Натал в Бразилия и е най-голямото кашу дърво в света. Това извънредно дърво е на 177 години и обгръща съвсем 90 000 кв. м. земя. То било засадено през 1888 година от риболовец, който не знаел, че дървото има генетична разновидност, която му разрешава да заеме толкоз доста място. За разлика от елементарното дърво, когато клоните на Пиранжи допират земята, то пуска корени и продължава да пораства.

Днес това дърво служи като туристическа атракция. Ако се доближите до това най-голямо дърво в света, ще се почувствате като да влезете в гора. Всъщност всичко това е едно дърво, чийто размер доближава 8400 квадратни метра. То е 80 пъти по-голямо от междинното дърво кашу и обгръща повърхност по-голяма от футболно игрище. Дава към 80 000 плода годишно.

Дърво Махабодхи

Дървото е кръстено на баньяните или индуски търговци, които продават стоката си, седейки под дървото. Формата на това гигантско дърво не може да бъде объркана с нищо: възвишен купол с въздушни корени, които се спускат от клоните до земята.

Един от най-известните типове на това дърво, наречено заветен фикус или дърво Бо, се явява дървото Махабодхи в Анурадхапура, Шри Ланка. Твърди се, че то е израснало от стеблото на едно същинско дърво, под което Буда доближава прояснение през 6 век прочие Хр. Засадено е от човек през 288 година прочие Хр. и в този случай се счита за  най-древното дърво в света.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР