Дървената творба е пирографирана с шевици, цветовете са отлично запазениУникално

...
Дървената творба е пирографирана с шевици, цветовете са отлично запазениУникално
Коментари Харесай

100-годишно яйце пазят в историческия музей в Русе

Дървената творба е пирографирана с шевици, цветовете са чудесно непокътнати

Уникално 100-годишно яйце пазят в историческия музей в Русе. То е дървено и с цветна пирография по него са прогорени обичайни български шевици.

Декоративното яйце е украсено в жанр арт деко, прочут и като български модерн. Създадено е към 1930 година, със златно покритие към острата част и червен цвят към дъното, в средата изрисувано с везбен етнографски претекст.

"През този интервал става известно високото изкуство да бъде пренесено във всекидневието и да се ползва върху по-прагматични неща. Така шевиците се появяват върху фасади на здания - подобен образец е Духовната семинария в София. Шевици има още по дамските облекла, кутиите за бижута и пудра, както даже и по войнишките кутии. През 30-те години на предишния век е била известна наклонността да се основава така наречен българска стая. По-богатите българи обособяват едно от пространствата в дома си като частен музей, в който има бутафорна камина, трапеза и галерия на носии. През 60-те години наклонността за шевиците върху всекидневните ни неща се завръща ", описа Искра Тодорова, организатор в отдел "Етнография " в Регионален исторически музей - Русе, представена от.

След Първата международна война в учебните заведения стартира образованието в "български жанр ". Съществува и опцията да се закупуват подготвени произведения от професионалните учебни заведения - тъкани, мебели, пирографирани произведения. "Утвърждаването на явлението в градската социокултурна среда води до появяването на други негови форми - за обзавеждане на обособена стая в "национален " жанр, което включва голям брой произведения. Сред тях се откриват пепелници, държачи за цигари, рамки за фотоси, принадлежности за маса - салфетници, кръгове за кърпи. Дребни детайли от "националното " са пирографирани дребни ниски маси, котли с кобилица. Важен детайл в интериора са и великденските яйца - с пирографирани претекстове от етнографска везба, които демонстрират "българския жанр ", показват още от музея.

Тодорова добави, че яйцето е с размерите на обикновено кокоше яйце и макар че е на близо един век, цветовете му са доста добре непокътнати.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР