Дърпани постни банички или как да се наслаждаваме на живота

...
Дърпани постни банички или как да се наслаждаваме на живота
Коментари Харесай

Дърпани постни банички с маслини

Дърпани постни банички или по какъв начин да се любуваме на живота по един апетитен метод

Необходими Продукти

За тестото


● вода - 500 мл, със стайна температура
● олио - 2 - 3 с.л.
● оцет - 1 с.л.
● сол - 1 ч.л.
● брашно - 1 кг, почти

За плънката


● маслини - 200 г нарязани
● лой - 250 - 300 мл за намазване на корите и тавата

Начин на подготвяне

В тавичка отсявам брашното. Правя кладенче и в него поставям солта. След това изливам водата, в която съм поставила олиото и оцета и стартирам да забърквам тестото.

Когато стане готово, го изкарвам върху набрашнен плот и го меся още в продължение на 3-5 минути (докато спре да лепне и стартира да прави мехурчета), като поръсвам по малко брашно.

Готовото тесто го деля на 10 топки. Всяка топка измесвам поотделно с малко брашно.

Оставям да престоят 20 минути в тава, покрити с забрадка. След това всяка топка се разточва с къса точилка на кора с диаметър една педя. Получените 10 дребни кори също престояват 20 минути, покрити с забрадка.

Преди да стартира да ги дърпам, ги мажа от горната страна с олио или ги топвам напряко в олиото.

Подпъхвам си ръцете под кората, вземам я и изначало единствено във въздуха я разтягам от средата към края. После я поставям върху памучна завивка и стартирам дърпането. Кората би трябвало да се разтегли, тъй че да стане какъв брой се може по-тънка, и да се скъса не е неволя.

След което краищата на кората, където е останало по-дебело, се изрязват.

Цялата кора се поръсва с лой. Не се щади мазнината, тъй като колкото повече е, толкоз по-вкусни стават баничките.

След това се поръсва плънката, в тази ситуация с маслини (предварително обезкостени и нарязани). Вместо маслини може да се сложат мариновани гъби или авансово обработени пресни гъби. Също по този начин постоянно върша плънка от задушен лук (праз), гъби и маслини - просто изборът и усетът са ваши!

Плънката може да се сложи в едната страна на кората като една по-широка лента и върху нея да се захлупи краят ѝ или да се разхвърли по цялата кора.

След това кората се навива на руло благодарение на покривката.

Покривката се повдига леко и се стремим краят на кората да падне върху разстелената плънка. След което продължаваме деликатно да повдигаме още покривката, а кората в това време се навива сама на руло.

Стремим се рулото да е хлабаво, с повече въздух в него, с цел да се изпекат добре и с цел да са въздушни дърпаните банички.

По този метод се действа и с останалите дребни кори.

Всяко руло се навива на охлюв, след което охлювите се редят в намазнената тава. Така подредените вити банички се намазват щедро с олио, както споделят бабите баницата да плува в лой (от единствено себе си се схваща, че не е за хора на диета:)). По този метод тя по едно и също време хем се пече, хем се пържи!

Тавата с баничките се поставя в авансово загрята на 180°C фурна и се пекат към 30-40 минути до приемането на приятния златист тен.

След изваждането ѝ от фурната непотребната лой се излива от тавата.

Ако обичате баничките да са меки, ги напръсквате леко с вода, покривате ги с хартия и от горната страна с забрадка. Ние ги обичаме хрупкави и единствено изчакваме леко да изстинат!

Вкусни са както топли, по този начин и студени! Поднесени с айрян, боза, прясно мляко или сок домашните дърпани банички са си били постоянно обичани от дребни и огромни!

А дали са вкусни баничките с маслини? -Да, чудесни са, харесаха ни доста! Маслините отлично заместват сиренето от обичайните банички!

Добър вкус от мен!

*За по-наблюдателните - на фотографията част от баничките са с плънка маслини, а друга - със сирене!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР