Дарко Мат Сертич е американско-хърватски бизнесмен. През последните дни името

...
Дарко Мат Сертич е американско-хърватски бизнесмен. През последните дни името
Коментари Харесай

Хърватският бизнесмен, който купи цял хотел, заради комфорта на работниците си

Дарко Мат Сертич е американско-хърватски предприемач. През последните дни името му постоянно се загатва. Причината е една негова постъпка, която накара медиите да го дават за образец.

Оказва се, че предприемачът е вложил в хотел, с цел да могат служащите от неговите компании в Хърватия да почиват гратис там през лятото. Сертич закупува хотел Ablana в дребното крайбрежно населено място Ябланац под планината Велебит преди две години. Целта на тази инвестиция е служащите му да могат да почиват там гратис, написа Tportal.

Хотел Ablana разполага с 26 стаи, издигнат е през втората половина на 90-те години на предишния век и работи до 2010 година, като по-късно запустява. " Беше в извънредно положение. Беше обраснал с плевели, в него живееха диви животни, а стаите бяха тоалетни за всички, които се къпеха на близкия плаж. Но в Америка те учат, че всяко място може да се трансформира в нещо положително. Всичко може да се поправя, с изключение на местоположението. Когато нещо е на чудесно място, тогава има смисъл да работите крепко ", споделя Сертич пред Tportal.

Boss buys a hotel so workers can holiday for free...'I did it out of pure selfishness'
— Croatia Week (@CroatiaWeek)
Така Сертич се наема да ремонтира всички стаи, слага всички нови съоръжения за вода, електричество, газ и канализация, инсталира слънчеви панели на покрива, построява нова кухня и я оборудва с най-съвременни уреди. " Миналата година към този момент имахме първите си посетители чиновници и новият ни сезон стартира от Великден ", споделя Сертич.

Сертич се мести от родния си Сисак в Съединени американски щати в средата на 80-те години. Той получава работа в Силиконовата котловина и малко по-късно основава Applied Ceramics през 1994 година Applied Ceramics е производител на направени по поръчка керамични, кварцови, силиконови и сапфирени аварийни елементи, предопределени за полупроводниковата, слънчевата, горивните кафези, петролните сондажи и нуклеарната индустрия.

Applied Ceramics прави керамичните съставни елементи за машините, които създават микрочипове, а нейни клиенти са някои най-големите компании в света, като Intel, Samsung, Philips и TSMC.

През 2008 година Дарко Мат Сертич придвижва компанията в родния си Сисак и отваря цех там. В рамките на същия промишлен комплекс той открива Kul IN, кулинарен институт, който образова студенти от всички краища на света. Сертич също по този начин е създател на компанията PISAK, която оказва помощ на локални бизнесмени, а през 2018 година се заема с производството на слънчеви модули в компанията Sunceco. В момента за него работят към 200 души. 
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР