Държавното строително дружество Автомагистрали“ е със сменен ръководен състав. Без

...
Държавното строително дружество Автомагистрали“ е със сменен ръководен състав. Без
Коментари Харесай

Цеков скрито прави рокади в държавното „Автомагистрали“

Държавното строително сдружение „ Автомагистрали “ е със заменен управителен състав. Без да се афишират обществено, районният министър в оставка Андрей Цеков е подхванал измененията на 5 март. Сменени са четирима от 5-мата членове в Съвета на шефовете, само че без да се показва причина за това. Рокадата чака вписваме в Търговския указател.

Първи за измененията в състава на „ Автомагистрали “ оповестиха „ Сега “, като изданието категорично показва, че един от новите членове е някогашен съучастник на министъра. От пресцентъра на районното министерство реагира едвам, откакто всеобщо медиите започнаха да оповестяват новината. Посочват, че рокадите са направени заради получен отчет от АДФИ за осъществена ревизия за съблюдаване на Закона за публичните поръчки.

Докладът установи всеобщи нарушавания на Закон за обществените поръчки и редовно неупражняван надзор за правомерност при възлагането на строителство, доставки и услуги от страна на сдружението “, се показва в прессъобщението. 

Държавното сдружение се занимава със строителството на огромни инфраструктурни обекти по инхаус процедури като да вземем за пример сектори от скоростния път Видин – Ботевград, както и автомагистрала „ Хемус “. Освен това реализира и поддръжката на сектори от републиканската пътна мрежа. Моментът на промяна е извънредно значим освен поради идната ротация в ръководството на страната, само че и поради идната индексация на инхаус процедурите. Още не е ясно с какъв брой ще се оскъпят обектите. 

Видно от информация в Търговския указател Цеков е подписал протокол за промяна на членовете в Съвета на шефовете на 5 март, т.е. в деня, в който министър председателят Николай Денков входира оставката на кабинета.

В решението е записано, че четирима от петимата членове се освобождават от състава, само че без да ги освобождава от отговорност. Уволнени са Владимир Трифонов, Гено Иванов, Калин Янков и Ивелина Крушкова. Трима от тях – Трифонов, Иванов и Янков – бяха назначени след извоювани състезания с 5-годишни мандати.

На мястото на освободените членове до провеждането на конкурс Цеков назначава Ивелина Маринова, Станислава Варадинова, Стефан Атанасов и Даниел Михалев.

Любопитна детайлност е, че новият състав е провел съвещание на 6 март, т.е. ден след измененията. На него за ръководител на Съвета на шефовете единомислещо е определен Стефан Атанасов.

Мястото си резервира само инж. Иван Станчев, който е и изпълнителен шеф на сдружението. Впрочем той съумява да оцелее на тази позиция по време на разнообразни кабинети – служебни и постоянни. Новият Съвет на шефовете го е преизбрал за изпълнителен шеф единомислещо още веднъж на съвещанието на 6 март.

Официалната позиция на министерството гласи,че „ промяната на управителния екип на „ Автомагистрали “ ЕАД цели ускорение на дейностите и намиране на съответни решения, свързани с активността на компанията по повод пътното поддържане, настоящия ремонт и поддръжка и ново строителство на сектори от републиканската пътна и магистрална мрежа. “
Новите попълнения
„ Сега “ показва, че новоназначеният Стефан Атанасов в действителност е бизнес сътрудник на министъра в оставка и на брачната половинка му. Преди да седне в министерското кресло, през 2019 година Цеков дружно с Атанасов учредяват компанията „ Веридея “ ООД, чийто предмет на активност е обвързван със земеделие и отглеждане на животни. По-късно брачната половинка на Цеков го замества като съучастник. През септември предходната година Атанасов подарява целия си дял на брачната половинка на министъра.

От пресцентъра на министерството оповестяват за по-скромна автобиография на Атанасов. Посочват само, че е магистър по право от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и че е дееспособен правист, вписан в Софийската адвокатска гилдия.

 Съдружници във Веридея

Интересна е биографията и на 29-годишния Даниел Михалев. Участвал е в изборни комисии в Бургас и Турция от името на „ Продължаваме промяната – Демократична България “. През ноември 2023 година е записал компания „ Инсайт консулт “ ЕООД и е вписан като едноличен притежател и шеф. Компанията се занимава с покупко-продажба на парцели, артикули и строителство.

За Михалев пресцентъра на Министерство на регионалното развитие показва, че е приключил право в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Професионалният му път е минал през две адвокатски адвокатски фирми, одиторска компания, Софийски областен съд и нотариална адвокатска фирма.

Другият член – Ивелина Маринова – е била шеф на „ Пътни мрежи “, „ Вайпър 2 секюрити “ и „ Орион 22 “.

За нея формалното прессъобщение на отрасловото ведомство гласи, че е приключила „ Технология и ръководство на превоза “ във Висшето транспортно учебно заведение „ Тодор Каблешков “, има магистратура „ Икономика и финанси “ от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Посочва се, че е работила в банковия бранш, а също така има опит в пътното строителство.

За последното ново попълнение – Станислава Варадинова – няма данни за бизнес и публично – политическа интензивност.

Ресорното министерство обаче показва, че е правист. Работила е като юрист в частни компании, била е основен специалист в отдел на дирекция „ Оперативна стратегия „ Административен потенциал “ при Министерство на финансите, както и старши специалист в отдел „ Мониторинг и верификация “ на дирекция „ Добро ръководство “ при администрацията на Министерския съвет. Също по този начин е заемала длъжността старши специалист в Държавната организация за научни проучвания и нововъведения, старши специалист в отдел „ Изпълнение на планове “ на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ при Министерство на нововъведенията и растежа.

Припомняме, че през последните два месеца Цеков направи смени и в управлението на Агенция „ Пътна инфраструктура “, като даже уволни някои от личните си назначения. 

*Материалът е освежен след прессъобщение на Министерство на регионалното развитие.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР